12/18/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Политиката усложнявала междуетническите отношения

Повече от половината представители на различните етнически и религиозни групи у нас смятат, че политическите борби усложняват междуетническите отношения. Това сочи проучване, наречено „Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи“, което беше представено вчера от евродепутата Кристиан Вигенин.
Проучването е на агенция AFIS за периода ноември-декември и в него са участвали 1300 души от различни етноси. Според резултатите от 50 до 64 на сто от анкетираните от българско, българомохамеданско, турско и ромско население са на мнение, че политическите борби усложняват междуетническите отношения. Близо половината в анкетата смятат, че отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши. Почти всеки трети общува с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.
Според 34 на сто от анкетираните през последните години отношенията между етносите се влошават. Нетолерантни към другия етнос са 40% от възрастните, участвали в анкетата. Всеки трети смята, че интеграцията на малцинствата в българското общество не е добра.
Семейството и децата са основен приоритет. На второ място са приятелството и любовта, а родината е след тях, посочват почти всички участници в проучването.
„Жалко е, че правителството продължава да подценява темата за интеграцията на малцинствата, продължава да подценява факторите, допринасящи за издълбаването на пропасти между етническите общности в България“, беше категоричен Вигенин. Според него е много важно след случаи като Катуница да се разбере защо се надига омраза и напрежение между българи и роми.
„Истината е, че ако оттук нататък няма активна политика по тези въпроси, рискуваме да загубим достиженията на последните години и омразата да доведе до постоянно напрежение и конфликти в българското общество“, каза още евродепутатът.



На 52-ро място сме по демокрация
Проучване на Economist Intelligence Unit (EIU) постави България на 52-ро място по индекс на демокрацията измежду общо 167 държави. Резултатите от изследването бяха обявени в събота. Държавата е поставена в групата на страните с „проблемна демокрация“ с индекс 6.78 при максимален резултат 10.
През всичките четири класации досега България постепенно влошава представянето си. През 2006 г. тя беше поставена на 49-о място с индекс 7.10, година по-късно отстъпва на 52-ра позиция с индекс 7.02, а през миналата вече е на 51-во място и индекс 6.84.
България е в една група с Португалия (27-о място, Франция (29-о), Италия (31-во), Гърция (32-ро). След нас в същата група са Хърватия (53-то място) и Румъния – (59-о).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване