12/18/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийски дезертьори се готвят в Турция да свалят Асад

Айхам Кюрди отказал да открие огън срещу невъоръжени протестиращи и сега е враг на сирийската държава. Капитан в армията на президента Башар ал Асад, 30-годишният любезен мъж с елегантни черни мустаци е напуснал поста си през юни и е избягал в съседна Турция със семейството си. Сега е член на Свободната сирийска армия, хлабаво образувание от дезертьори, които се борят за свалянето от власт на Асад.

Други офицери от Свободната армия, включително най-висшият командир на групата, също са избягали в Турция, откъдето комуникират и координират операциите с въстаническите групи в Сирия. “Напуснах заради клането на цивилни граждани в Сирия. Всеки ден режимът убива до 30 души в Хомс и изпраща танкове по улиците”, каза той, като имаше предвид града, който се превърна в център на протестите срещу Асад.

Разговаряйки с кореспондент на Ройтерс над чаша гъсто тъмно кафе в къщата на сирийски имигрант в южния турски град Антакия, Кюрди каза, че Свободната армия има нужда от повече оръжия и оборудване и че външна интервенция може да се окаже необходима, за да предпази Сирия от навлизането в гражданска война или продължителен конфликт.

ВЪНШНА НАМЕСА

“Ако няма външна намеса и международната общност не се включи в помощ на Сирия, е малко вероятно нещо да се промени. Така режимът може да съществува още дълго време”, каза той. “Ако арабските държави не успеят да спрат кръвопролитията, ще бъде задължение на Европа и САЩ да вземат военно участие. Ние предпочитаме дипломатическо решение, но ако то се провали, бихме искали военна намеса. Тя може да приеме формата на зона, забранена за полети или буферна зона”, каза Кюрди.

Както повечето военни, Кюрди е от мюсюлманите сунити; но командването е в ръцете на офицери от алауитската секта на Асад, клон на шиитския ислям, който доминира също в апарата на сигурността и в управляващия елит в преобладаващо сунитската държава. Той каза, че все повече военни части с ниски и средни чинове дезертират в Свободната армия, която според бунтовниците наброява 10 хиляди души.

“В първите месеци на бунта имаше по-малко напускания, но броят им значително се увеличи прес последните десет дни. Преди пет дни във военна база в Дераа 20 войници дадоха сънотворни на пазачите, а после откраднаха всички оръжия и избягаха.” Въз основа на скорошното раздвижване сред правителствените танкове и войски, той каза, че се страхува, че Асад може да подготвя мащабна атака в Хомс, в близкия Хама или в крайбрежните градове Латакия и Тартус. Но това само ще предизвика по-голяма съпротива в цяла Сирия, каза той.

ООН твърди, че повече от 4000 души са били убити от началото на започналите през март протести, вдъхновени от бунтовете от Арабската пролет, които свалиха от власт диктаторите в Тунис, Египет и Либия. “Ако се опитат да сразят Хомс, това ще бъде голяма грешка. Тя ще провокира реакция в цялата страна. Има слухове, че режимът извежда алауитите от Хомс в подготовка за предприемане на сурови действия.”

СТРАХ

Друг дезертьор, който живее в един от шестте бежански лагера, организирани от Турция, за да приютят повече от 8000 сирийци, обрисува картина на нисък боен дух сред войниците в сирийската армията, които са принудени да изпълняват безропотно заповедите на командирите си или в портивен случай да търпят сурови наказания.

“Наредиха ни да се разгърнем в Дераа и да открием огън срещу хора, които създават неприятности. Но когато стигнахме там, хората просто протестираха и нямаха никакви оръжия”, каза Ахмед, жител на Хама, който избягал през август. “Много хора се чувстват по същия начин като мен. Ако си в армията, правиш, каквото ти се казва, изпълняваш заповеди да стреляш и да убиваш. Много войници не искат да правят това, но ако напуснат, се страхуват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване