12/19/11 08:28
(http://www.klassa.bg/)

Жажда за живот, жажда за ритъм


Страст, желание, кръв, тъга и нежност, неустоим ритъм, пищни костюми в наситени цветове, покоряваща музика и стихийно танцуващи тела ето успешната формула на фламенко спектакъла „Cambio de Tercio”, превърнал се в емблема на новия флеменко стил. Само след няколко дни на 21 декември зала 1 на НДК ще се превърне в арена на съперничество между едни от най-известните днес испански танцьори Анхел Рохас и Карлос Родригес и техния Nuevo Ballet Espanol.

Фламенкото е един от най-отличителните елементи на испанската култура особено в южния регион Андалусия.Изникнала от пренебрегнатото население на южна Испания, Фламенко музиката първоначално е повлияна от гръцката, римската, а по-късно и от индийската, еврейската и мавърските култури. С бързото развитие на Фламенко музиката започнала и еволюцията на танца Фламенко. Той се появява като разпознаваема структура през 18 век. Докато Фламенкото базира произхода си на гласовитите певци, то страстните Фламенко танцьори завладяват публиката в специалните кафенета, наречени cafés cantantes - които бързо започнали да трупат популярност.



Спектаклите на двамата световноизвестни хореографи жънат огромен успех в цял свят. Публиката ги приема като най-горещата танцова сензация от Испания. Рохас и Родригес ще бъдат на българската сцената заедно с 15 танцьори и жива музика. Спектакълът „Cambio de Tercio” е игран вече на десетки световни сцени, при напълно разпродадени зали и нестихващи овации на публиката.

Младите хореографи грабват аудиторията с богатството от танцови изразни средства, които използват и брилянтните изпълнения на танцьорите. Когато печелят първа награда на Spanish Annual Dance and Flamenco Choreography Awards през 1994 г. те са само на двадесет години. Две години по-късно създават своята компания Nuevo Ballet Espanol, с която обикалят четири континента и печелят възхищението и обичта на зрителите с невероятната енергия и магичност на фламенкото. Идеята за създаването на тази компания е да се отдаде дължимото на традициите на този прекрасен испански танц, като го направят актуален в 21-и век. Стилът на темпераментните танцьори е уникална комбинация между класическа техника и съвременно фламенко.



Самият спектакъл „Cambio de Tercio” се състои от 10 части – всяка, микс от стилове, основани на класически испански танци – cantinas, sevillanas, fandangos, rumbas, bamberas, bulerias, tanguillos и seguidillas. Това е шоу, в което двете звезди събират на сцената четири прекрасни танцьорки и едни от най-известните фламенко музиканти и певци, сред които китаристите Даниел Хорадо и Гаспар Родригес, цигуларят Томас Потрон, перкусионистът Енрике Тирон и певиците Мария дел Мар Фернандес и Мария Роса Наваро „Ла Диви”. По време на спектакъла танцьорите сменят няколко пъти своите пищни тоалети. Неизчерпаема енергия, богатство от екзотични ритми – автентични и модерни, огромен положителен заряд, струящ от съвършени танци – всичко това е събрано в „Cambio de Tercio”.

Ролята на Фламенко танцьора е да интерпретира физически думите в текста, които често изразяват историята на танца Фламенко и голямата тъга на преследваните етноси. Шоуто е съпроводено със светлина и грациозно движение на ръцете, което контрастира на интензитета и силно отекващите танцувални стъпки по сцената. Дуетите представени от мъж и жена са сред най-интригуващите Фламенко танци. Танцьорите държат погледите си вперени един в друг, постоянно надграждайки и превръщайки танца в състезание на страстта, сексуалното напрежение и емоцията.



Веднага след премиерата на спектакъла Nuevo Ballet Espanol тръгва на световно турне, минаващо през Англия, Чехия, Италия, Португалия, Хонг Конг, Бразилия, Турция, Финландия, САЩ, Венецуела и много други страни.

Рохас и Родригес имат реализирани вече над 11 грандиозни спектакъла и спечелени десетки награди: най-добра танцова компания на 2000 г., първо място за фламенко танц и музика от Spain’s Performance Art Society, най-добро танцово шоу на наградите в Монте Карло и много други.

Събитието се организира от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” с любезната подкрепа на посолството на Кралство Испания у нас. Билети се продават в мрежата на Ивентим – магазини Германос, Пикадили, Офис1 Суперстор, Мултирама, Юзит Каларс и в билетния център на НДК.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване