12/19/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

“И ЕС, и Косово” - политически гафове по сръбски

в. Блиц

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Министърът на външните работи Вук Йеремич е истинска парадигма на политиката “и ЕС, и Косово”. И Йеремич, и тази политика остават, макар резултатът да е очевидният неуспех на Сърбия, две години след като подаде молба, да не получи статут на кандидат за членство в ЕС заради Косово.

Йеремич е най-силно и най-често оспорваният министър. Преди дни не за първи път колегите му от Демократическата партия ДП , по-специално заместник председателят на ДП Драган Джилас, го обвиниха за лошо провеждане на политиката за Косово и за застрашаване на европейската интеграция на Сърбия и поискаха оставката му.

Той остана на поста си, а оставка подаде вицепремиерът Божидар Джелич, който по общо мнение добре вършеше определената му работа с цел Сърбия да получи статут на кандидат. Външният министър не пожела да коментира критиките на Главния комитет на ДП. “Не присъствах на заседанието заради командировка в чужбина и не мога да коментирам написаното в медиите”, каза Йеремич за ТАНЮГ от Исламабад, където бе на посещение.

Йеремич започна като кандидат на президента Борис Тадич за бъдещ премиер, измина път, по който най-гласовито го защитаваха от Демократическата партия на Сърбия, Сръбската прогресивна партия и Социалистическата партия на Сърбия, а най-много го критикуваха дипломатическите представители на страните от ЕС, накъдето се е запътила страната, чийто външен министър е той. Критикуваха го и негови съпартийци.

Йеремич защитаваше европейската интеграция, обикаляйки необвързаните страни, Русия и Китай. Като ученик на Тадич започна с абсолютната подкрепа на своя шеф и учител и стигна дотам, неговият политически ментор да го укорява публично. След като недипломатично и скандално заяви, че “този, на когото хърватският премиер Ядранка Косор е приятелка, не му трябват неприятели”, доживя открити упреци.

Тадич призна: “И до ден-днешен не знам сгреших ли или не, че дадох голям шанс на младите хора”. Логичен въпрос, защото в областта на външия министър е и регионалното сътрудничество. В тази област Йеремич бе толкова несръчен, че най-голямата регионална среща на лидери в Нови Сад преди две години бе организирана изключително от президентството, тъй като бе преценено, че никой не би се отзовал на поканата на Вук.

Йеремич ще остане запомнен и с най-острите сблъсъци с най-близките му. Той се скара жестоко със своя до вчера най-близък сътрудник Борислав Стефанович, когото през лятото се опита да смени от поста политически директор на своето министерство и шеф на кабинета му. Не успя, защото се намеси Тадич. Последва отмъщението на Йеремич - веднага отне служебния автомобил и кабинета на съперника си и го “прогони” на тавана, известен като “гълъбарника” на министерството на външните работи.

Предизвика конфликт с най-близките си колеги в партията по време на вътрешнопартийните избори миналата есен, когато, състезавайки се за поста заместник-председател на ДП, загуби. Той обвини ръководството на ДП в кражба на изборите. Йеремич раздразни демократите най-вече, когато заради подкрепата на Китай в Съвета за сигурност на ООН самоволно реши Сърбия да бойкотира връчването на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю Сяобо, и така опозори страната, която се обявява за защита на човешките права в тоталитарните режими.

Също така самоинициативно Йеремич реши да изпревари договорите на ЕС и Тадич за внасянето на съвместна резолюция на Косово и внесе в ООН едностранна резолюция след обявяване на решението на Международния съд в Хага, който постанови, че обявяването на независимостта на Косово не нарушава международното право. Той оправда този свой ход с твърдението, че Албания готви своя резолюция, което не излезе вярно.

Ще се запомни фактът, че по този повод министърът повика в кабинета си всички посланици на страните от ЕС и организира да им се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване