12/20/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Вдигат прага на обществените поръчки само месец след като го свалиха

Само месец след като парламентът намали праговете за провеждане на обществени поръчки, предстои депутатите да гласуват нови промени в закона, с които отново ще бъдат завишени минималните стойности за задължително провеждане на процедурите по ОП. Според управляващите новата промяна в текста е заради европейска директива.
„Беше ясно още като приемахме закона през ноември, че предстоят нови промени. Това не е нещо, което не сме знаели, още повече че това, което променихме тогава, сега не се изменя. Променят се най-вече специалните поръчки, засягащи държавни или частни компании, които работят в системата на сигурността и отбраната“, обясни за „Класа“ Валентин Николов от ГЕРБ.
Тези компании задължително ще възлагат чрез обществени поръчки строителство, ако стойността на проекта надхвърля 4 млн. лв. и на доставките и услугите - над 400 хил. лв. без ДДС. Това гласят промените в Закона за обществените поръчки, приети от правителството на заседание от 7.12.2011 г., с които се въвеждат последните промени в европейското законодателство в тази област. Кабинетът предложи още минималните прагове при поръчките в сигурността да се вдигнат с 10% и да се допълнят условията, така че определени поръчки да се запазят за специализирани предприятия. Поръчките в отбраната и сигурността ще се възлагат с ограничена процедура или с договаряне с обявление. Според евродирективата открита процедура не се допуска.
Поредните промени предвиждат обществени поръчки да се провеждат при строителство на стойност над 264 хил. лв., а когато мястото на изпълнение е в чужбина, при стойност над 1,65 млн. лв.
В сегашния текст на закона бяха заложени съответно 240 хил. лв. и над 1,5 млн. лв. без ДДС. Предстои депутатите да гласуват и прагът за провеждане на обществени поръчки за доставки, услуги и конкурси да се увеличи от 60 хил. лв. до 66 хил. лв., а при място на изпълнение извън страната – от 120 хил. лв. на 132 хил. лв. За доставките и услугите е определен нов праг от 20 до 66 хил. лв. При стойност на строителството от 60 до 264 хил. лв. възложителите няма да бъдат задължени да провеждат процедури за обществени поръчки, но трябва да спазват разпоредбите за подготовка на конкурс за проект. Предвижда се още да отпадне изискването за провеждане на обществена поръчка, както и провеждането на конкурс, при стойност на строителството под 60 хил. лв., а не 45 хил. лв., както беше досега. Обществени поръчки няма да се провеждат при доставки и услуги на стойност под 20 хил. лв. и конкурси на стойност под 66 хил. лева.
Не знам дали поредните промени се правят заради европейски препоръки или заради лобистки интереси. Трудно може да се каже, но може би се работи за определен проект и всяка промяна създава допълнителни възможности за маневриране, коментира за „Класа“ Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Той допусна възможността управляващите да се съобразяват с ръста на инфлацията. От работодателската организация упрекнаха управляващите, че се занимават с „кърпежи“ и промени, които създават смут в бизнеса. „Предприемачите дори не могат да следят тези промени, а камо ли да ги изпълняват. Основното нещо в обществените поръчки е да се намали границата, когато може без конкурс да се отдават дейностите. По-важното е да се смени начинът на провеждането им. Всички ние знаем, че средствата се разпределят корупционно“, категоричен бе Данев.
Европейските прагове за обществени поръчки са много високи за България, коментира Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той обясни, че под определените прагове не се изискват сложни процедури и така се облекчава процесът за усвояване на средства. От браншовата камара все още не бяха чували за поредните, „скоростни“ промени в Закона за обществените поръчки, но допускат лутането на законотворците като възможност за корупция и манипулация. „Отново се решават конюнктурни въпроси. Не виждам нещо друго да се е променило. Други неща са необходими - все още не са написани правилата, които решават въпроса с корупцията, с непрозрачните и опорочени процедури“, твърди Бойков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване