12/20/11 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Ерик Вандер Ворст, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД: Природният газ в България е прекалено скъп

Ерик Вандер Ворст e роден на 7 октомври 1962 г. в Юкл, Белгия. Завършил е Брюкселския свободен университет с инженерна диплома по механика и електроника и следдипломна квалификация по бизнес мениджмънт в Solvay Business School. За „Солвей Соди“ работи от 1987 г., а от 2009 г. е директор освен на девненското предприятие „Солвей Соди“ и на ТЕЦ-Девен. Ворст е женен, с две деца.

- Г-н Ворст, как се отразява световната икономическа криза върху дейността на предприятието? През тази година подобрява ли се търсенето на вашата продукция по световните пазари?

- Тенденцията е да се търсят експортни пазари надалеч, по-далеч, отколкото в миналото. Балканският регион и Средиземноморският басейн вече не са достатъчни и тъй като сме подложени на силна конкуренция от страна на турските производители, ние изнасяме повече отпреди в Югоизточна Азия и Южна Америка, които са развиващи се пазари, както и в Средния изток и част от Северна Африка.

- Какви инвестиции е направила „Солвей Соди” през тази година и ще продължите ли инвестиционната си програма през 2012 г.?
- Тази година ние продължихме да осъществяваме строг контрол върху нашите парични средства и инвестирахме в проекти с бърза възвръщаемост. Тези проекти ни позволиха да намалим с 25% потреблението на вода и с 5% общото потребление на енергия. Така че приоритет са изключително рентабилните проекти. Втората категория инвестиции е свързана с продължаването на модернизацията в областта на околната среда. В момента, използвайки новия котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ-Девен, ние сме напълно под актуалните европейски норми за емисии и продължаваме с предвидените инвестиции за модернизиране на инсталациите за третиране на отпадни води. През 2012 г. инвестициите ни ще бъдат от порядъка на 25 млн. лева.

- Какви са прогнозите ви за финансовата 2011 г. и ще реализирате ли печалба?
- В „Солвей Соди” финансовата 2010 година приключи с нетен резултат от 11,2 млн. лева при годишен оборот от 297 млн. лева. Предвижданията за 2011 г. са за оборот от 324 млн. лева и загуба от 12 млн. лева. Тази загуба съответства приблизително на тежестта на акциза върху горивата, затова ни е трудно да се примирим с нея. По отношение на консолидираните данни за „Солвей Соди” и филиали нашите резултати ще са приблизително на половината на тези от 2010 г., като предвиждаме 14 млн. лева печалба.

- Водят ли се още разговори за инвестиции от ваша страна в украински содов завод край Крим?
- Не водим такива разговори в момента, още повече че на световния пазар на калцинирана сода има свръхпредлагане.

- Как ще се отрази на бизнеса ви поскъпването на природния газ от началото на следващата година?
- Природният газ е много скъп в България в сравнение с твърдите горива и ние престанахме да го използваме. Индиректно всяко увеличение на цената на природния газ се отразява на някои от суровините. Бих казал, че по-високата цена на газа ще утежни задълженията ни с няколко стотици хиляди лева.

- Ако имате възможност, бихте ли купували природен газ директно от компанията „Мелроуз ризорсис”, която добива газ в Черно море, вместо от „Булгаргаз”?
- Бихме проявили интерес да купуваме природен газ директно от която и да е компания, стига цената да е по-ниска от тази на „Булгаргаз”. Тъй като нашият бенчмарк са въглищата, индустриалците на газ знаят много добре какъв би бил нашият праг на конкурентоспособност за 1000 нормални кубични метра.

- Какви инвестиции трябва да направите в ТЕЦ-Девен, за да отговори той на екологичните изисквания? Започнали ли сте строеж на сероочистваща инсталация и в какъв срок ще бъде готова тя?
- ТЕЦ-Девен е вече в съответствие с най-стриктните екологични изисквания, прилагани в Европа и в България, което се случва толкова рядко, че ние можем да се гордеем с това. При изтичане на срока на прилагане на Европейската директива IED 2010/75/EU ние няма да инвестираме в сероочистка, а направо в нови котли с ниски емисии.
Изграждането на такъв тип инсталации отнема около две години и половина, така че ние ще бъдем готови в срока, посочен от българското правителство.

- Имате ли интерес да инвестирате в строителството на възобновяеми енергийни източници у нас?
- Имаме интерес към проекти, свързани със слънчева енергия, вятър и биомаса. Можем да се включим с партньори и при условие че законодателната и фискалната рамка са ясни и добре дефинирани. Освен това рентабилността трябва най-малко да е еквивалентна на тази на инвестициите в приоритетната икономия на енергия в содовия завод и в ТЕЦ-а, което обаче не е честият случай.

- Разкажете ни малко повече за проекта на вашата компания, наречен „Солар импулс”, и с какво е уникален той?
- В Деня на химията организирахме представянето на макет на самолета, проектиран да лети със слънчева енергия – „Солар импулс”. Това е първият и единствен самолет в света, който осъществява полети както през деня, така и през нощта, без да използва гориво и да отделя вредни емисии. Водещ технологичен партньор при неговото създаване е група „Солвей” – основен акционер в „Солвей Соди” АД. „Солвей” подкрепя проекта от самото му начало, като изработва над 6000 части за самолета. Конструирането на „Солар импулс” е резултат на години изследователска дейност на учени от лабораториите на „Солвей” в Германия, Белгия и Италия. През 2014 г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, захранван от слънцето.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване