12/20/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Телефонът на Борис Немцов е бил подслушван

Руският опозиционен лидер Борис Немцов беше замесен в скандал, след като уебсайтът "Лайф нюз" публикува записи от негови телефонни разговори, продължаващи общо шест часа. В тях Немцов и колеги от нерегистрираната му Партия на народната свобода (ПарНас) наричат свои съмишленици "хамстери" и "изплашени пингвини", съобщава Би Би Си.
Британският вестник "Файненшъл таймс" отбелязва, че "Лайф нюз" е част от "Нюз медиа-Рус". Тя е собственост на Юрий Ковалчук, който пък е приближен на премиера Владимир Путин.
Немцов призна, че част от разговорите са автентични, и се извини публично и поименно на засегнатите от неособено любезните определения по техен адрес.
Опозиционерът обаче обвини в незаконно подслушване и "създаване на провокации" Путин и Владислав Сурков - началник на канцеларията на Кремъл, често наричан Сивия кардинал.
"Те нарушават моите и тези на събеседниците ми конституционни права на тайна на личната комуникация, което е наказуемо от закона", заяви бившият вицепремиер. Той подозира, че Путин и Сурков се опитват да осуетят големия митинг на опозицията, насрочени за 24 декември.
Преди няколко дни Немцов беше арестуван, наред с още около 250 души, излезли на протест в Москва, заради вероятни измами, извършени при провеждането на парламентарния вот на 4 декември. Те бяха спечелени от партията на Путин "Единна Русия", но с по-малко от 50% от гласовете на избирателите.
Междувременно ЦИК на Русия регистрира Путин за кандидат за президентския пост в страната. Сред подалите документи за участие в надпреварата са още лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов, председателят на Либералдемократичната формация Владимир Жириновский, ръководителят на комунистическата партия Генадий Зюганов, непартийният кандидат, бизнесменът Михаил Прохоров, бившият кмет на Владивосток Виктор Черепков.



360 млн. евро ще струват уебкамерите за президентския вот
Поставянето на уебкамери за наблюдение във всички 95 000 избирателни секции в Русия преди президентските избори през март ще струва 15 млрд. рубли (около 360 млн. евро), съобщава в. "Комерсант". Идеята бе лансирана от премиера Владимир Путин след парламентарния вот в началото на месеца.
Във всяка секция ще бъдат инсталирани до три уреда за видеонаблюдение, които ще работят денонощно. Според властите тази мярка ще отхвърли всякакви съмнения за манипулиране на вота.
Заместник-министърът на телекомуникациите Иля Масух обаче призна, че поставената задача е трудна за осъществяване, тъй като на територията на целия бивш СССР няма 300 000 камери.
Ето защо Русия трябва да внесе част от нужните й уреди, както и 100 000 сървъра. Поради краткия срок за изпълнение обаче държавата няма да обявява конкурс за доставчик.
Цялата процедура трябва да бъде приключена до 1 март. Тя вероятно ще наложи и промени в Наказателно-процесуалния кодекс на страната, защото в момента той не позволява записи да се използват в съда като доказателства за извършени престъпления.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване