12/21/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Вацлав Хавел: Кралят-философ на Европа

ИЮ Обзървър

Вацлав Хавел - чешки писател и драматург, последен президент на Чехословакия и първи президент на Чехия. Снимка: unscburma.org

Със смъртта на драматурга, дисидент и бивш президент Вацлав Хавел в неделя Чехия загуби своят крал-философ, а Европа - една от малкото личности, които могат да бъдат сравнени с Махатма Ганди, Мартин Лутър-Кинг и Нелсън Мандела по отношение на интелектуална яснота, храброст и съпротива срещу потисничеството.

Много хора изиграха своята роля в свалянето на комунизма и събирането парче по парче на един разделен континент. Но малцина го направиха с постоянството на Хавел, чието есе от 1978 г. “Силата на безсилните” разкри интелектуалния банкрут на авторитарните режими в Източна Европа.

В един от най-ярките се пасажи в есето Хавел размишлява защо един продавач на зеленчуци се чувства задължен да сложи лозунга “Работници от всички страни, съединявайте се” на витрината си насред лука и морковите. Не защото изповядва това убеждение, а защото иска да декларира: “Аз се подчинявам и съм лоялен - оставете ме на мира и аз ще ви оставя на мира”, заключава Хавел. Това не е нищо повече от политическа фасада в система, в която безсмислени ритуали са заменили мисълта.

Станал свидетел на разрушителните ефекти на фашизма и след това на комунистическата идеология в родната си Чехословакия, Хавел бе дълбоко подозрителен към всички затворени мисловни системи. “Идеологията е измамен начин да се свържеш със света”, писа той. “Тя предлага на човешките същества илюзията за идентичност, достойнство и морал, а в същото време ги улеснява да се разделят с тях”.

Хавел бе приел, че повечето хора се крият зад фасадата на идеологията и “живеят в лъжа”. Но той знаеше също от примера на Александър Солженицин в Съветския съюз, че дори само един човек, “живеещ в истината”, ще е заплаха за съществуването на режима и на празната идеология, върху която той се крепеше. “Всяка свободна проява на живот непряко заплашва посттоталитарния свят политически, в това число форми на изразяване, към които в други социални системи никой не би придал каквото и да е политическо значение”.

Хавел отказа да живее в лъжа - и плати цената. След Пражката пролет през 1968 г. неговите пиеси бяха забранени, апартаментът му бе подслушван, а името му - опетнено. Той преживя безброй арести и разпити и лежа в затвора три години, през които бе хоспитализиран с пневмония. Хавел отказа обаче да замълчи и продължи да громи комунистическия режим в своите есета, статии и отворени писма до президента.

През 1975 г. в “Писмо до Густав Хусак”, който тогава бе президент на Чехословакия, Хавел сравни външното спокойствие, наложено на страната му след смазването на Пражката пролет, със “спокойствие като в гробище или морга”. Когато посетих Прага за първи път през септември 1989 г. градът все още бе обхванат от страх. Войници патрулираха по улиците, а зле дегизирани агенти на тайната полиция шпионираха в хотелски фоайета. Почти нищо не показваше, че комунистическият режим е на ръба на рухването, макар че Хавел - както той отбеляза в “Силата на безсилните” - би сравнил гледката със “свят на образи, които се опитват да изглеждат реални”.

Два месеца по-късно цялата структура рухна в “Нежната революция”, за чието разгаряне Хавел изигра съществена роля. До края на годината закоравелият пушач, автор на абсурдни пиеси, стана президент в Пражкия замък.

Хавел - човекът с провлачена походка и мънкащ, монотонен говор, олицетворяваше радикално скъсване със закостенялата политика и персонажите от миналото. Освен книгите и бирата - той работи в пивоварна в продължение на девет месеца през 1974 г. - човекът, който постла пътеката за влизането на Чехия в ЕС и НАТО, обичаше рокмузиката.

Той основа движението “Харта 77″ в знак на ...

Публикувана на 12/21/11 22:50 http://e-vestnik.bg/13457/vatslav-havel-kralyat-filosof-na-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване