12/21/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Държавен бизнес с... обслужването на бизнеса

Една от вечните теми на икономическия преход у нас през последните години са условията за правене на бизнес, основен момент в които е и административната тежест. Под административна тежест най-общо трябва да се разбират плащанията, определени със закон или друг нормативен документ, които са длъжни да правят в своята непосредствена работа предприемачите. Всяко едно от правителствата напоследък е идвало на власт с доброто намерение тази тежест да бъде намалена. Някои са успявали по-малко, други повече, но като цяло положението не се е променило кой знае колко много. Поне такъв извод може да се направи след последното традиционно проучване на БСК. Според него 68% от анкетираните предприемачи смятат, че през 2011 г. се е увеличил административният натиск върху бизнеса, което дава силно негативно отражение върху цялостната бизнес среда. На противоположното мнение са едва 10% от анкетираните, а според 18% няма промяна спрямо 2010 г. У нас има приет сравнително добър закон за ограничаване на административната намеса и контрол върху стопанската дейност. Той регламентира принципа на мълчаливото съгласие. Оказва се обаче, че за да заработи той, са необходими промени в още над 80 нормативни документа. Друг основен проблем на бизнеса са таксите, които той плаща за различните регистрации, разрешителни и лицензи.
Правителството вчера най-после промени методиката, по която се определя тяхната цена. Основният принцип в нея е, че те ще зависят само от разходите, които прави администрацията, и в тях няма да се включват бонуси за чиновниците. С други думи казано – обслужването на бизнеса спира да бъде бизнес за държавата. Ако това стане, няма начин България да не дръпне напред в различните класации, където сега тя заема незавидни позиции. Пък и чуждите инвеститори много държат на тези работи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване