12/21/11 19:11
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ даде силен импулс на валутните пазари

Силни еднопосочни движения и честа смяна на посоката бяха в основата на вчерашната търговска сесия на валутните пазари. Катализатор на бурната реакция беше обявената от Европейската централна банка нова тригодишна програма за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор на региона. Основната идея е заемите да улеснят достъпа на институциите до капитал, който да се прехвърли по веригата към бизнеса и потребителите, и така да се стимулира икономическият растеж. Условие към банките за получаването на тези средства е увеличаването на собствения капитал, за да отговорят на повишените изисквания за капиталова адекватност. В тази връзка съществува риск програмата на ЕЦБ да забуксува, а парите да не бъдат прехвърлени към потребителите и компаниите. Това бе и причината пазарните участници да реагират разнопосочно на новината.
Двойката EUR/USD стартира вчерашната сесия със силни повишения в полза на единната валута и за кратко тества съпротивата на 1.32, където формира дневен връх. Доларът си върна инициативата преди отварянето на американските пазари и възстанови над 1.3% от стойността си.
Като цяло доларът затвърди впечатлението, че дългосрочният тренд ще продължи да работи в негова полза. На фона на рисковете от разрастване на дълговата криза в Европа щатските пари продължават да печелят доверие заради качеството им на валута убежище.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване