12/21/11 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Огрев за Бъдни вечер по македонски

в. Дневник, Скопие

С наближаването на Нова година и Коледа в Македония започва да става все по-масова акцията “Откъсни своето бъдеще”. Сезонът започва с изсичане на елхи и вечнозелени храсти в парковете, край булевардите и в горите, и завършва със стотици кубически метра дърва за огрев и дъбови клонки, които на Бъдни вечер масово ще изгорят в пламъка на нашето невежество.

Отговорните лица от “Паркове и зеленина” в Скопие казват, че миналата година са претърпяли щети от 500 000 денара от отсечени елхи и храсти, които недобросъвестни граждани използват за украса в домовете си. Няма данни какви са щетите в цялата страна.

Кой прави това? Преди един месец гражданите в масова акция “Садяха своето бъдеще”, а същото направиха и през пролетта, миналата година и по-миналата година. Би било крайно лицемерие, ако някои от тях се ръководят от принципа едно сади - друго кради. Засаждането на едно дръвче не може да бъде сметнато за извинение да се откъсне друго - израснало.

Тази градска приказка е далеч от романтична развръзка, подобна на стиха в народната песен “денем мома садила, нощем го момче крадяло”. Тук става въпрос за простотия, безсъвестност и алчност.

За да се украси домашната икебана, не е нужно да се оставят дупки в зелените пояси на града. Този акт на простотия е лампион на върха на нечия “зелена съвест” , която не може да се изкорени само с това, че държавните предприятия ще засилят охранителните служби. Гражданите сами трябва да си изградят съвест за запазване на зелените площи.

Същото се отнася и за горския фонд като цяло. Но сме свидетели, че именно преди Бъдни вечер кметовете на страната сякаш се надпреварват кой да дари повече кубици дърва за огрев за големите огньове на Бъдни вечер в общините.

Поне да беше един огън. При нас огньове се палят и на всяка улица, пред всяка сграда или във всяка махала. За една вечер в огъня свършват огромни количества дървен материал, които биха могли да бъдат спестени за следващия сезон, което ще означава, че ще има по-малко сеч.

Какво правим ние, екологичните пиромани? В делничен ден садим, на празник
палим.

На празника Свети Климент един свещеник заяви пред една телевизия, че православните вярващи не си знаят вярата. Ако е точно така, виновни за това положение са именно Македонската православна църква и нейните свещенослужители, включително и този, който направи изявлението. Ето защо.

По време на пости, кършенето на клончета за Бъдни вечер, паленето на огньове, пиенето на греяна ракия и вино и печенето на колбаси нямат никаква връзка с предвечерието и със значението на големия християнски празник Коледа. Но аз не чух нито еднно духовно лице да излезе пред обществеността и да каже, че това са езически обичаи и че трябва да им бъде сложен край.

Напротив. Ракията се раздава именно пред Съборния храм в присъствието на най-висшето църковно ръководство.

В разговор с някои владици на тази тема ми бе казано, че вървят по линията на по-малкото съпротивление, за да не разгневят или изгубят вярващите, които са свикнали да празнуват по този начин. Значи правят евтин компромис със скъпи последици.

Тогава да не критикуват вярващите, че не си знаят вярата, ако и религиозните учители не са готови да се откажат от съучастие в езическите обичаи. Вярвам, че владиците няма да могат дълго време да се крият зад коледните клонки и ще трябва да излязат с ясно становище по този въпрос.

За да не бъде твърде късно, за да не се критикуваме по-късно, отправям апел към кметовете от тази година да прекратят практиката да даряват дърва за огрев за Бъдни вечер, а ако това разсипничество продължи, да бъде строго санкционирано от отговорните служби.

Само ...

Публикувана на 12/21/11 22:32 http://e-vestnik.bg/13460/ogrev-za-badni-vecher-po-makedonski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване