12/21/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Приходите на Уолстрийт падат в края на една ужасна година

Някои от най-големите финансови компании от Уолстрийт изразиха оптимизъм през октомври, че бездната е зад гърба им, след като изнесоха най-лошите резултати от търговска дейност и инвестиционно банкиране за отчетен период от финансовата криза насам. Сега обаче анализаторите твърдят, че четвъртото тримесечие може да е било още по-лошо.
Приходите от търговията с активи с фиксиран доход на американските банки може да са намалели с 12% спрямо третото тримесечие, минус отчисленията за счетоводен коректив, приходите от търговия с акции може да са паднали с 10%, а приходите от инвестиционно банкиране да са се запазили без промяна, прогнозира Дейвид Троун от JMP Securities на 16 декември.
Някои анализатори очакваха възстановяване на приходите след третото тримесечие, което беше най-лошото за търговското и инвестиционното банкиране от 2008 г. насам, когато крахът на имотния пазар в САЩ доведе до глобален кредитен крънч. Сега много от тези оптимисти очакват с тревога 2012 г., след като инвеститорите решиха да са предпазливи, защото се опасяват, че европейската дългова криза може отново да забави глобалната икономика.
„Работим в трудна среда, сподели Брад Хинц от Sanford C. Bernstein & Co. пред телевизия „Блумбърг“. Не мисля, че някой ще фокусира стратегията си само върху данните за приходите на тези компании. Всички ще изчисляват какво може да се случи в бъдеще.“

По-добре да я забравим

Дванадесет анализатори понижиха прогнозите си за печалбата на Goldman Sachs Group през последните четири седмици, а четиринадесет намалиха прогнозите си за JPMorgan Chase & Co. по данни на „Блумбърг“. Goldman Sachs генерира по-голямата част от приходите си от търговска дейност и може да регистрира най-ниската годишна нетна печалба след отчисление на преференциалните дивиденти от 1998 г. насам, както и най-слабата си приходна година от 2005 г., пише Роджър Фрийман от Barclays Capital в доклад, озаглавен “Година, която е по-добре да забравим”.
Приходите от търговия на петте най-големи банки на Уолстрийт – JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley, може да намалеят спрямо същия период на миналата година за шести път през последните седем тримесечия. Приходите от търговия и инвестиционно банкиране са намалели с 47% през третото спрямо първото тримесечие, минус счетоводните корективи.
Ричард Стейт от Atlantic Equities в Лондон прогнозира, че слабото четвърто тримесечие и кризата със суверенните дългове в Европа „бързо“ ще накарат пазарите да пренасочат вниманието си към перспективите на банките за следващата година.
„На Goldman и Morgan Stanley ще им е трудно да се изкарат оптимисти за 2012 г., пише Стейт. Липсва яснота по окончателното решение на проблемите в Европа, а икономическата среда се влошава, така че инвестиционните банки трудно ще успеят да прогнозират точния момент за обрата.“
Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бленкфайн заяви миналия месец, че глобалният растеж ще поеме в обратна посока по-бързо, отколкото повечето анализатори очакват. Но добави, че не знае кога ще стане това.
Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън каза на конференция на инвеститорите този месец, че приходите на инвестиционната банка или ще се запазят същите, или ще се понижат спрямо третото тримесечие. И добави, че спадът може да е цикличен.
„Не мисля, че трябва да представяме бизнес условията като нещо постоянно. Защото не са, каза той на 7 декември. Ние работим с много инвеститори. И след 10 години те ще имат два пъти повече пари от онези, които сега искат да инвестират. И ще искат да инвестират и тези пари.“
Финансовите компании вече заявиха намеренията си да съкратят повече от 200 000 работни места тази година. Базираната в Ню Йорк Morgan Stanley, която е шестата банка в САЩ по големина на активите и оперира най-големия в света брокерски бизнес, съобщи миналата седмица, че ще съкрати 1600 работни позиции през първото тримесечие на следващата година.

Орязано заплащане

Компаниите орязват и заплащането. Годишните възнаграждения на Уолстрийт може да бъдат съкратени с до 30% спрямо миналогодишните, което ще ги изпрати до най-ниското им равнище от 2008 г. насам според базираната в Ню Йорк фирма за човешки ресурси Options Group. Бонусите ще намалеят средно с 35% до 40% според Options.
Standard & Poor's 500 Financials Index се понижи с 20% тази година след 61-процентния спад на акциите на Bank of America. Goldman Sachs, Morgan Stanley и Citigroup отписаха 45% от стойността на акциите си, а JPMorgan – 24%.
Главният финансов директор на Bank of America Брус Томпсън заяви, че пазарите са били в по-добро състояние през октомври в сравнение с август и септември. Рут Порат, главен финансов директор на Morgan Stanley, добави, че трудните условия на кредитните пазари „за щастие са почнали да се смекчават“. Порат и Даймън изтъкнаха, че икономическата среда през четвъртото тримесечие вероятно ще зависи от макроикономическите развития, като например напредъка на европейските лидери в разрешаването на дълговата криза в региона.
Средният ежедневен обем на търговията с акции на най-голямата американска фондова борса се е понижил с 11% спрямо третото тримесечие. Доларовият обем на високодоходните корпоративни облигации се е понижил с 26% спрямо предходната година, докато обемът на търговията с облигации от инвестиционен клас е намалял със 7,5%, съобщават от Trace, система за наблюдение на облигационния пазар към Регулаторния орган на финансовата индустрия.
„Въпреки повишението в цените на акциите търговията и инвестиционната банкова дейност останаха в застой и през четвъртото тримесечие, заяви Глен Шор от Nomura Holdings тази седмица. Предвид предстоящия празничен сезон, през който ръстът обикновено е по-бавен, не виждаме много признаци за съживяване на икономическата активност в края на 2011 г.“ Той оцени акциите на Goldman Sachs, Citigroup и JPMorgan като „за купуване“.
Търговският обем, който е показател за представянето, може да не е пряко свързан с приходите, защото банките печелят от промените в цената на ценните книжа, които държат, и от таксите за транзакции, които може да не са свързани с обема.
Говорителите на петте банки отказаха да коментират или не отговориха на запитването ни за коментар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване