12/21/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Съдбовен януари за Гърция

Януари се очертава да бъде месецът, в който ще трябва да бъдат дадени болезнени решения на всички висящи въпроси, свързани с гръцката криза. За този кракът срок до тогава кабинетът Пападимос трябва да извърши важни структурни промени до срещата с представителите на т. нар. тройка - кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които се очаква да се върнат в Атина към 20 януари. От разговорите с тях зависи отпускането на следващия транш за Гърция в размер на 89 млрд. евро.

В същото време обаче на фона на тези очаквания вътре в правителството се водят спорове между министри от партията ПАСОК. От централата на социалистите признават, че де факто е даден ход на “предизборен период” в партията на мнозинството в кабинета за излъчване на нов лидер.

От обкръжението на премиера Лукас Пападимос изказват опасения, че действията на кабинета могат да бъдат блокирани, ако социалистите тръгнат на такъв избор, тъй като това ще засили сътресенията в правителствения екип.

От правителството сякаш подминаха забележката, направена от здравния министър Андреас Ловердос, че кабинетът “губи време” и изостава с решаването на въпроса за икономическия растеж. Коментирайки публични дебати за датата на предсрочните избори, правителствени източници изтъкнаха, че датата 19 февруари, за когато са насрочени тези избори, изглежда окончателно се е отдалечила от първоначалната договореност между трите партии, участващи в сегашната управляващата коалиция.

Същите източници твърдят, че изборите не могат да се състоят по-рано от края на март или началото на април заради водените преговори с частните кредитори по отписване на част от гръцкия дълг.

Наред с всичко това от правителството не престават да повтарят, че за момента не стои въпрос за промени в кабинета. От обкръжението на премиера припомниха, че правителството е на власт едва от месец и няколко дни и че следователно не може да има никакъв дебат за ремонт на кабинета, тъй като това ще означава, че управляващата коалиция се е провалила. Впрочем в това не вярва и самият премиер.

Във връзка с това правителствени източници изтъкнаха, че за да се правят каквито и да било промени, за тях е нужно предварително да има решение и споразумение между трите партии, представени в кабинета.

Това, което обаче буди сътресения в правителството, са болезнените решения, които то трябва да вземе. А те са свързани с нови мерки за икономии в размер на 2 млрд. евро, за да бъдат коригирани отклоненията в бюджета за тази година.

Официално правителството посочва, че за момента не стои въпрос да бъдат предприемани мерки за ново затягане на коланите, макар че държавният министър Г. Ставропулос остави открита една такава възможност, като каза пред радио Скай, че когато едно правителство управлява, то трябва да взима решения. “Ние сме на ръба на пропастта и трябва да вземем болезнени решения”, каза той.

В същото време финансовият министър Евангелос Венизелос бе провокиран от свой съпартиец да даде обяснения за това поради какви причини е нужно да бъдат взети нови мерки за икономии.

Пред телевизия Мега Янис Рагусис прогнозира, че през януари ще бъде поискано от кабинета да вземе нови мерки. На свой ред Рагусис, който бе вътрешен министър в предишното правителство, а сега е заместник-министър на отбраната, поиска да бъде направена равносметка и да има дебат, за да се види “какво наистина е направено и кой в действителност носи вина”.

Особена чувствителност предизвика неговото искане финансовият министър Венизелос да обясни “защо нещата са стигнали до там, че сега да са нужни нови мерки, след като бе казано, че са били взети много повече мерки, отколкото е било необходимо, така че не трябва да се взимат други мерки…”

БТА

Публикувана на 12/21/11 22:25 http://e-vestnik.bg/13459/sadboven-yanuari-za-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване