12/21/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Турция плаши със санкции 1000 френски компании

В дните преди гласуването на закона срещу отричането на арменския геноцид във Франция Турция се опита да използва политическото и икономическото си влияние, за да предотврати приемането му, предаде АФП.
Телевизия “Ал Арабия” споменава за санкции срещу 1000 френски компании в Турция, особено в транспортния сектор, отбранителната индустрия и ядрената енергетика. Не е ясно дали заканата може да се изпълни предвид международните задължения на Анкара към СТО. Турция е третият пазар за френския износ след ЕС и Швейцария, като двустранната търговия възлиза на 12 милиарда евро през 2010 г. "Ще има много вреди и последици за нашите две страни", подчерта Рафат Исарчиклиоглу, председател на Съюза на Търговските камари и на борсите в Турция, водещ делегацията на индустриалците при сегашната й визита във Франция. Компанията Areva, която опитва да се върне в Турция, за да строи централи, може да понесе последствията от решението на парламента. Възможно е изтеглянето на турския посланик от Париж. “Тудей'с Заман” цитира дипломатически източник, според когото приемането на закона може да стане за френско-турските отношения катастрофа, аналогична на атаката срещу “Мави Мармара” за отношенията с Израел.
Вчера министърът по европейските въпроси Жан Леонети призова Турция да признае арменския геноцид като “исторически факт”. “Днес народите трябва заедно да гледат ясно и смело на историята си. Арменският геноцид се е случил преди близо 100 години, извършителите не са сред живите”, става дума “просто за признаването на един исторически факт”. Леонети отхвърли обвиненията на Анкара, че мотивите за внасянето на законопроекта са да се мобилизират петстотинте хиляди френски гласоподаватели от арменски произход. “Ако целта беше да се накара арменската общност във Франция да гласува, мисля, че опозицията нямаше да гласува”, заяви министърът, като подчерта, че проектът не е внесен от правителството. Текстът “не визира Турция пряко, а отричането на който и да било геноцид”, добави той. Предвижда се глоба от 45 хиляди евро и една година затвор за тези, които го нарушат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване