12/22/11 23:40
(http://e-vestnik.bg/)

Защо заплака Северна Корея - между култа, обичаите и принудата

Чхуе Санг-хун, Норимицу Ониши

Корейка плаче за смъртта на Ким Чен-ир. Снимка: от тв екрана

Сред множеството севернокорейци, събрали се на един от площадите в Пхенян, за да оплакват Ким Чен-ир, се открояваше коленичил мъж на средна възраст със светлосив шлифер. Камерата на държавната телевизия се фокусира върху него, докато той ридаеше, поклащайки се напред-назад, стиснал юмруци, докато от устата му излизаше бяла струйка топъл дъх, разкъсваща сковаващия студ в столицата.

Камерата се задържа прекалено дълго върху този прекалено съвършен оплаквач. Малко по нататък, двама тийнейджъри стояха застинали и очевидно колебаещи се как да се държат. Те поглеждаха от време на време към мъжа или може би към камерата, която го снимаше, после за кратко отместиха поглед в страни, преди да паднат също на колене и да започнат да ридаят на свой ред.

Ден след като Пхенян обяви смъртта на дългогодишния лидер Ким Чен-ир, репортажи и снимки, разпространени от живеещата в изолация страна показаха сцени на масова истерия и скръб сред гражданите и войниците из цялата столица. Кадрите, много от които грижливо подбрани от държавната агенция КЦТА, както изглежда са част от официалната кампания да се спечели подкрепа за приемника на Ким Чен-ир - неговия трети син Ким Чен-ун.

При първата му поява след смъртта на баща му, Ким Чен-ун посети мавзолея в Пхенян, където е положено за поклонение тялото на Ким Чен-ир, покрито с червен саван. Стъкленият му ковчег беше обграден от хризантеми и от бегонии от вида “Кимченирия”.

Ким Чен-ун беше придружаван на поклонението от група висши партийни функционери и от военни представители. По този начин той намекна на външния свят на кого ще може да разчита, докато се стреми да консолидира контрола над династията, контролираща Северна Корея от основаването й от дядото на Ким Чен-ун - Ким Ир-сен - досега. Смъртта на Ким Ир-сен през 1994 г. стана повод за огромно публично излияние на скръб.

В очите на западняците неистовият израз на печал по време на погребенията - конвулсивното ридание, свитите юмруци и - поклащането на тялото напред-назад - изглежда неискрен. Но този израз на печал е неделима част от корейската конфуцианска култура и може да бъде наблюдаван на погребенията както на на прочути, така и на не толкова прочути хора в Южна Корея. Но в Севера културата на жалеенето е подсилена от култа към личността към севернокорейския лидер, смятан за баща на всички севернокорейци.

Погледнато от този ъгъл, откритото изразяване на скръбта е не толкова оценка за начина, по който Ким Чен-ир управляваше Северна Корея. В последните години севернокорейците научиха за доста от неговите неуспехи и провали. Откритото изразяване на скръбта е по-скоро очакваният начин на жалеене за починал баща. Ако човек не се придържа към тази традиция, това ще му навлече социалното и държавното неодобрение. Така че двамата тийнейджъри от излъчените по телевизията кадри инстинктивно си дадоха сметка за тази опасност.

Според Пак Йон-чхул, анализатор във финансирания от южнокорейското правителство Институт за национално обединение в Сеул, скръбта, която може да се види сега из Пхенян, е до голяма степен искрена. Страховете и несигурността относно бъдещето на Северна Корея също се крият зад този поток от емоции. Но зад него стои и известна принуда.

“Някои севернокорейци изразяват открито мъката си, защото си мислят, че трябва да се държат така или защото смятат, че някои ги наблюдава”, казва Пак.
В продължение на повече от 6 десетилетия династията Ким, като се почне от Ким Ир-сен, управлява страната, сякаш тя е едно семейство с много разклонения. Народът нарича управниците си “бащи” или “родители”.

Пропагандни рисунки показват как севернокорейски войници са се вкопчили здраво в Ким подобно на деца, вкопчили се в родителите си. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване