12/22/11 23:35
(http://e-vestnik.bg/)

Как се “меркелизира” Европа

сп. Форин Полиси

Колаж: фрайтаг

Не толкова отдавна Франция беше политическият шофьор, а Германия беше икономическият двигател на Европейския съюз ЕС . Днес, отбеляза през февруари бившият председател на Европейската комисия, Романо Проди, Меркел “е тази, която решава, а Саркози организира пресконференциите, за да разяснява решенията й”.

Тази неприятна картина се украсява от още 24 държави-членки на ЕС, които треперят в залата за пресконференции - а Великобритания наблюдава ставащото през прозореца.

Сега, когато Обединеното кралство остана извън историческия “фискален договор”, сключен на 9 декември в Брюксел, който делегира на ЕС правомощията да налага по-стриктна дисциплина по отношение на националните бюджети, сегрегацията в собствените редици на общността изглежда още по-силна.

Покъртителното е, че британците се оттеглиха не заради доста недемократичната процедура или заради факта, че тези промени в управлението не са адекватно решение за справяне с кризата в еврозоната, а по-скоро, за да защитят лондонската индустрия за финансови услуги от регулациите, които бяха залегнали в споразумението.

Това съвсем не е начинът, по който ЕС трябва да работи. А германското представление с една единствена актриса - привидно в името на Европа - определено може да се окаже пагубно за красивия континентален проект. Днес Меркел може да изглежда като големия победител, като Европа привидно е в краката на Германия, но този развой на събитията няма да навреди на никоя друга страна повече, отколкото ще навреди на Германия.

“Изгледите са за изпълнен с безработни хора съюз на санкциите, наказанията, дисциплината и кипящото негодувание, а навсякъде в Европа центристките елити, които ръководят ЕС, все по-трудно ще отбиват атаките на леви и десни антиевропейски популисти”, писа във вестник “Гардиън” Иън Трейнър.

Късогледата дръзка първа реакция на ръководената от Меркел Германия за преодоляване на кризата беше “германизацията” на европейската валутна и фискална политика. Това се изразява преди всичко в превръщането на нейната фикс идея за свиване на разходите, фискална чистота и бюджетен консерватизъм в закон. Въпреки наличните доказателства за противното, тя настоява, че това, което е добро за Германия, е добро и за всички останали.

Обаче е ясно, че не е така. И умолявана от световните лидери да направи “всичко, каквото е нужно”, за да предотврати глобалното бедствие, тя го прави заедно със Саркози до себе си и през главите на ненужните европейски “избиратели” (”поданици” е по-подходящото определение).

Това е катастрофална грешка, която политически увеличава неимоверно много централизираната власт на ЕС и същевременно му отнема онази демократична легитимност, която той претендираше, че има. Още повече, че икономическата логика на идващите от Берлин германоцентрични предписания за еврозоната усложнява онези проблеми, довели по-слабите европейски икономики до бъркотията, в която сега се намират.

Меркел започва да се държи доста арогантно, щом стане дума за одумваните страни от т. нар. група ПИГС** Португалия, Италия, Гърция и Испания от периферията на еврозоната.

Но нейното самодоволно съсредоточаване върху фикс идеята й за техните разточителните харчове които без съмнение имат катастрофални последствия; представете си само, ако те бяха направени за експортно ориентирани заводи или за научни изследвания и развитие, а не за апартаменти и заплати на държавни служители и новата поредица санкции и правила за възпиране на генетично заложеното в тях прахосничество не предлага дългосрочно решение.

Няма нито един икономист в цяла Европа, който наистина да вярва, че мерките за затягане на коланите ще позволят на гърците, ирландците или на които и да било други да изплатят своите дългове.

Тук трябва да се вземат предвид няколко неща. От самото начало идеята за обща валутна политика - почти идентична със следвоенната политика на Бундесбанк - бе една от причините страните от ПИГС да станат толкова неконкурентоспособни и да натрупат умопомрачителни дългове.

Тази политика също така позволи на Германия да се сдобие с доста ...

Публикувана на 12/22/11 23:35 http://e-vestnik.bg/13472/kak-se-merkelizira-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване