12/22/11 13:38
(http://e-vestnik.bg/)

Куфарчетата с пари – слух или истина? - 2 част

Александър Томов. Снимка: Булфото

Откъс от книгата „Първият милион” от Крум Благов, продължение - виж тук първа част.

Може да има известно преувеличение в приказките за милиарди долари в куфарчета, но това не значи, че раздаване на пари не е имало. Александър Томов, когото 10 ноември заварва като помощник на премиера Георги Атанасов, е убеден в това. Беше време на голям ред и на голям страх – каза ми той. – Никой не смееше да пипа пари, освен ако не му бяха дадени. Но съм сигурен, че през периода 1987-1989 г. на Държавна сигурност й беше възложено, не мога да кажа от кого, най-вероятно от хората около Живков, да подпомогне определени хора в частния бизнес.

„Подпомагане” според Томов не значи непременно раздаване на пари. Един от начините за натрупване на богатство след промените през 1989 г. е бил да се купят дефицитни стоки. Тъй като по това време магазините са празни, „дефицитно” означава почти всичко. Знае се, че предстои либерализиране на цените и стоките умишлено не се пускат на пазара. След няколко месеца цената им е пет пъти по-висока. Така някои хора стават бързо-бързо милионери.

Те обаче не биха могли да бъдат случайни. Първо, някой им е разрешил именно те, а не други, да купят стоките. И второ – осигурени са им или пари, за да ги платят, или пък възможност за разсрочено плащане: да платят „купеното”, след като го продадат. По този начин всъщност държавата или нейните предприятия са отстъпвали печалбата си на определени лица. Това, а не куфарчетата според Томов е бил главният канал за първоначалното натрупване на капитал.

Корицата на книгата.

Аз също знам такива случаи. Мой приятел, който по-късно емигрира в Австрия, по онова време забогатя буквално за една седмица. Обясни ми, че внесъл коприна от Дубай за модна къща „Валентина”. Сделката финансирала къщата. Защо тогава ръководителите на „Валентина” не са купили коприната без посредник? Има две обяснения – или някой им е наредил, или приятелят ми е бил подставено лице и е задържал само процент от печалбата, а останалото тайно е върнал на този, който му е уредил и финансирал сделката. Това е една от схемите за първоначално натрупване на капитали.

Томов се съмнява както в куфарчетата, така и в съществуването на списък за раздаване на пари. „БКП си е създавала собствен икономически ешелон – смята той, – но това е ставало хаотично, неорганизирано. В партията нямаше единство по този въпрос, защото Александър Лилов и Андрей Луканов бяха в конфликт от първия ден.” Споразуменията с отделни лица според него са били зад гърба на официалното партийно ръководство. „Много хора искаха да станат бизнесмени, но тъй като никой нямаше капитал, трябваше отнякъде да го вземат” – обяснява Томов.

Когато Висшият съвет на БСП отхвърля плана на Луканов за икономически реформи, той подава оставка като премиер. На власт идва коалиционното правителство на Димитър Попов. Вицепремиери стават Александър Томов, представляващ БСП, Виктор Вълков от БЗНС и Димитър Луджев от СДС. Настъпва нов етап от първоначалното натрупване на капитали. За него Томов разказва:

„СДС погна всички банкери и ръководители на големи предприятия. Искаха масови уволнения. Заради това правителството ни беше на път да се разпадне. Тогава старите ръководители, които знаеха къде са парите и имаха връзките, се изтеглиха и сложиха отпред лица, които не будеха съмнение – комсомолци, техни довереници. Старите застанаха отзад и побързаха да натрупат пари, защото никой от тях нямаше значителни спестявания, а някои се страхуваха, че апартаментите, дадени им от партията, може да бъдат взети.”

Фактически икономическата власт се поделя между новите подставени ...

Публикувана на 12/22/11 13:38 http://e-vestnik.bg/13466/kufarchetata-s-pari-sluh-ili-istina-2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване