12/22/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Най-важните астрономически събития на 2011 г.

Каква година само за науката и астрономията! От откриването на потенциално обитаеми планети и малка нова луна около Плутон до смайващите слънчеви и лунни затъмнения през 2011 г., астрономическите изследвания не само напредваха с невероятни стъпки, а и повдигнаха нови въпроси за бъдещето, отбелязва Спейс.ком.

1. Нови потенциално обитаеми планети
За първите си 16 месеца работа космическият телескоп на НАСА “Кеплер” на НАСА откри 2326 потенциални обекта в обитаемата зона. По-рано този месец от обсерваторията потвърдиха откриването на първата планета в обитаемата зона на звездната й система. Обитаемата зона се дефинира като подходящата дистанция от звездата, позволяваща съществуването на течаща вода. В същото време издирването на нови светове не се ограничава само до дейността на “Кеплер”. Телескопът на European Southern Observatory – HARPS, е открил над 50 нови планети, включително подобна на Земята планета, на която потенциално може да има живот.

2. Учените се доближиха до частицата Хигс бозон.
Изследователите в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) обявиха на 13 декември, че са постигнали значителен напредък в търсенето на “божията частица” – Хигс бозона. Смята се, че тя е свързана с поле, което придава масата на всички останали частици. Учените, работещи с Големия адронен колайдер, заявиха, че са близо до откриването й.

3. Новата луна на Плутон
През юли беше съобщено, че около планетата джудже Плутон е била открита малка нова луна. Четвъртата и най-малка от откритите досега луни е забелязана от телескопа “Хъбъл”. Засега луната е кръстена временно P4, като се смята, че е широка между 13 и 34 км. През 2015 г. мисията “Нови хоризонти” ще мине през системата на Плутон и може да направи нови открития за световете на границата на Слънчевата система.

4. Сондата “Месинджър” е първата в орбитата на Меркурий.
След 6 години и половина пътешествие в Космоса “Месинджър” на НАСА стана първият космически апарат в орбитата на Меркурий. Целта на мисията е да се изследва и картографира повърхността на Меркурий с безпрецедентни детайли. Сондата ще изследва и състава на планетата, магнитното й поле, геологичната история и мистериозно тънката й атмосфера.

5. Нобел за физиците, занимаващи се с тъмната енергия
Трима астрофизици получиха Нобеловата награда по физика тази година за откритието си, че Вселената не само се разширява, а и се ускорява. Тяхната работа доведе до загадъчната концепция за тъмната енергия, която трябва да обясни как разширяването на Вселената се ускорява. Мистериозната “тъмна енергия” работи срещу гравитационните сили, които насочват Вселената към сближаване. Тъмната енергия още не е открита, но се смята, че тя представлява 73% от цялата маса и енергия във Вселената.

6. Слънцето се събужда
След дълга летаргия през 2011 г. имаше нарастване на слънчевата активност. През август беше регистрирано изключително мощно слънчево изригване, най-голямото от 4 г. Слънчевата активност отслабва и се засилва на около 11 г. Сегашният цикъл започна през 2008 г. и се очаква да продължи до около 2020 г. Слънчевият максимум се очаква през 2013 г. Учените проявяват особен интерес към проучването на Слънцето и как космическият климат засяга нашата планета. Слънчевите изригвания могат да предизвикат смайваща зора на Земята, но мощните слънчеви бури могат да имат и негативни ефекти. Слънчевата плазма, изхвърлена от силните изригвания клас “X”, може да повреди сателити и да създаде проблеми в енергийните системи и друга инфраструктура на Земята.

7. Кометата Еленина
Когато ледената комета Еленина преминаваше през вътрешната Слънчева система през декември, тя предизвика буря сред пророците за Страшния съд и привържениците на теориите за конспирацията. Учените от НАСА многократно уверяваха обществото, че преминаването на кометата не представлява заплаха, но някои хора се вкопчиха в идеята, че тя предвещава гибел за нашата планета. Някои дори смятаха, че Еленина е неизвестна планета, наречена Нбириу, която ще унищожи Земята. В крайна сметка Еленина се разпадна, докато преминаваше край Слънцето през септември, а през октомври учените от НАСА официално я обявиха за унищожена.

8. Фантастични слънчеви и лунни затъмнения
Тази година любителите на небесни гледки се радваха на две лунни и четири слънчеви затъмнения. На 15 юни Луната се обагри в червено по време на най-дългото пълно затъмнение от 11 г. Следващото лунно затъмнение за годината беше на 10 декември. Ново лунно затъмнение се очаква през 2014 г.
На 25 ноември бе последното частично слънчево затъмнение за годината. Следващото ще бъде на 20 май 2012 г., като ще се вижда от Китай, Япония и части от САЩ.

9. Астероиди
Астероидите винаги са били важни в астрономията, но тази година няколко от тях привлякоха по-голямо внимание. След изстрелването си през 2007г. сондата “Даун” на НАСА пристигна на астероида Веста през юли, за да започне едногодишно проучване на космическото тяло. От пристигането си “Даун” вече изпрати някои от най-ясните снимки на големия астероид, включително картини на големи депресии и голяма планина вътре в кратер. Веста е вторият най-голям обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер. След една година на Веста “Даун” ще се насочи към астероида “Церес”, който е най-големият обект в астероидния пояс. На 8 ноември 2011 г. астероид с размерите на квартал от град, наречен 2005 YU55, премина край Земята. Това е най-малкото разстояние, на което е преминавал толкова голям астероид от 35 г.

10. Напредна търсенето на опасни космически камъни
Проучване на НАСА, публикувано през септември, показва, че около Земята обикалят по-малко потенциално опасни астероиди, отколкото се смяташе. Броят им вече се оценява на 19 500, което е 50% под първоначалните очаквания. Предстои да бъдат открити още хиляди астероиди.

11. Продължава търсенето на извънземен живот
В началото на март, изследване в Journal of Cosmology предизвика спорове за възможното наблюдение на извънземен живот в метеоритите. Астробиологът Ричард Хувър от НАСА е използвал сканиране с електронен микроскоп, за да анализира парчета метеорити, които са паднали на Земята от Космоса. Хувър твърди, че е открил “влакънца” и подобни на микроби обекти. Други учени критикуват изследването и смятат, че то не е достатъчно убедително доказателство. Такива може да бъдат открити някои ден на Марс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване