12/22/11 19:44
(http://radiomilena.com/)

Стефка Ангелова пак пита за допълнително материално стимулиране

И този кмет няма да види спокойствие от общинския съветник Стефка Ангелова във връзка с питанията и за допълнително материално стимулиране на работещите в сферата на образованието. Така беше през предишния мандат. От обещаните пари, включени в бюджета за 2011г., не са изплатени и лев от предходното управление. Това накара съветничката, която е председател на комисията по образование, култура и социални дейности, да отправи питане и към новия кмет, но…

Питане към кмета?

Стефка Ангелова:

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми г-н зам. председател,

Уважаеми г-н кмете,

Уважаеми колеги,

Всички в тази зала знаем, че децата са бъдещето на една страна. Знаем също и това, че първите 7 години от развитието на детето са изключително важни. През този период освен нас като родители за децата ни се грижат учителите и възпитателите от детските градини. Тези хора са отдадени изцяло на своята работа, защото тя е изключително отговорна. Вършат своите задължения с професионализъм и много любов към децата.

Всяка година, независимо от кризисната ситуация в страната, Общински съвет Поморие, мандат 2007 – 2011 г. е взимал решение за отпускане на средства за допълнително материално стимулиране на работници и служители в детските градини и ОДК. Нашите съседни общини също са отделяли такива средства. При това не говорим за община Несебър, която заделя доста по-големи средства за да се финансира това перо от своя бюджет. Имам предвид една произволно избрана от мен община а за община, община Руен. Една община, която няма такъв висок потенциал за събиране на собствени приходи, каквато е нашата община Поморие. Там нещата в цифри стоят така: само отбелязвам, подчертавам: За 2011 г. работещите в деските градини на община Руен за взели 800 лв. на три плащания от допълнително материално стимулиране, а в същото време, какво получават работещите в детските градини и ОДК в нашата община? За 2007г. – 338 лв., за 2008г.- 0 лв., за 2009г. – 300 лв., за 2010 – 100 лв и за 2011г. за сега –нищо. Общо за 5 години работещите в община Поморие от денските градини и ОДК са взели общо 738 лв, а община Руен за една година 800 лв. Все пак в община Поморие развиваме културен, религиозен, СПА, еко-туризъм, имаме ресторянтьорски и хотелиерски бизнес. Щом община Руен може да задели средства за своите служители в детските заведения, трябва и ние да го направим!

В решение №940 от 28.02.2011г. в точка 14 е заложено допълнително материално стимулиране в детските градини и ОДК. Те трябваше да бъдат на няколко плащания. – за 24 май, за 15 септември и за Коледа. Предходното ръководство на община Поморие не изплати и стотинка от тези средства.

За това уважаеми г-н Алексиев, въпросът ми към Вас е? Ще може ли в навечерието на идващите светли празници да направим поне едно от тези плащания? И аз ви предлагам нещо, което си позволих с Диана – счетоводителката, да ми направи тази справка, ако се отпусне сумата от 100 лв., трябва за 241 служители да са нужни 29426.10 лв. тази сума е почти по-малка от залегналата в бюджета на община Поморие.

Уважаеми г-н кмете, Тези пари няма да решат проблемите на хората занимаващи се в тази сфера. Нека това бъде израз на нашата благодарност за техния отговорен труд и работата им с децата в община Поморие и да припомня колеги, че Господ е дал две колена на човека с едното да коленичи пред боеца, а с другото да коленичи пред учителя.

Уважаеми г-н Алексиев, Казват, че на Коледа стават чудеса. Аз вярвам в тях. Също така, когато силно вярваш, то се случва!

 

Иван Алексиев: Уважаема г-жо Ангелова, Напълно разбирам Вашата загриженост и я споделям. Тази справка я имам и аз, но имам и много лоша справка, която всеки ден ми я дават. Благодарение на тази справка знам всеки ден, във всяка една минута какво е фнансовото състояние на община Поморие. Сумата наистина е залегнала в бюджет 2011г. с решение на Общински съвет Поморие, в предходния мандат, но искам да ви прочета до 22.12. изпълнението на бюджет – 2011г. 73.66% или от собствените приходи заложени – 12 620 791 лв. до тук има изплненине на 8 885 402, 26 лв. А дефицитът в бюджет 2012г.до момента е 3 177 379лв. Това е справка, която е перо по перо. Всеки ден какво е влязло. /показва справката/Вижте червеното, това са дефицитите! Виждате колко са много. Така, че с огромно желание бих и съм готов да се разплатя с тези пари, но просто парите ги няма. Значи, ако е за популизъм ще ги разпределя тук от трибуната, а като останем насаме и ме попитате кога ще ги получите, ще ви кажа, че ги няма. Тъй като не искам да бъда популист, заявявам най-отговорно от трибуната на Общински съвет, че няма изпълнение на бюджета на 100% за 2011г., че някои хора не са си правили сметката и поради тази причина ние няма как да платим тези пари. Съжелявам много, наистина по Коледа стават чудеса, но моето желание е тази Коледа да си пожелаем през 2012 г. да бъде много по-добра от 2011г. и да можем тогава да изплатим на учителите всичко това, което им се полага и тогава нас да дават за пример, но в случая няма как да изплатим тези пари на учителите.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване