12/23/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Чистки след поредния космически провал в Русия

Падналият след старта телекомуникационен спътник “Меридиан” предизвика промени в руската космическа програма

Спътникът “Меридиан” преди изстрелването. Снимка: лайфнюз

В “Роскосмос” се планират смени на редица ръководни служители на руската космическа програма, чието място ще заемат по-млади кадри. Причина са зачестилите случаи на аварии с космически апарати, заяви ръководителят на агенцията Владимир Поповкин.

В петък, 23 декември, от космодрума “Плесецк”, на 800 км северно от Москва, бе изстрелян космическият телекомуникационен спътник “Меридиан”, който падна малко след старта в района на Сибир. Щетите от провала на изстрелването на спътника се оценяват на над 60 млн. долара.

По първоначални данни отломките са паднали в Западен Сибир, на 100 километра югозападно от град Новосибирск, като инцидентът не е причинил жертви или материални щети. Голяма отломка от спътника пробила покрива на къща на Улицата на космонавтите в село Вайгацево, Новосибирска област, съобщи НТВ.

Държавна комисия ще разследва причините, се посочва в комюнике на руското министерство на отбраната. То уточнява, че аварията е станала в третата степен на ракетата носител “Союз-2″ седем минути след началото на полета заради повреда в нея.

“Меридиан” е бил разработен едновременно за военни и цивилни нужди, по-специално с цел гарантиране на комуникациите с кораби, самолети и наземни обекти в Арктика. Според Поповкин това, което се случи днес, “потвърждава, че руският космически сектор се намира в криза и най-болното звено е двигателостроенето”.

“Отрасълът се намира в криза. Трябва да се търси изход от тази ситуация, необходимо е да се гласува по-голямо доверие на младите. Вероятно е настъпило времето, когато трябва да бъдат сменени редица ръководители. В отрасъла работят хора, които са прехвърлили 60-те години, и други, които нямат 30. Средно поколение няма и тази ситуация трябва да се промени”.

Подобен инцидент стана на 24 август. Тогава товарният космически кораб “Прогрес” М12-М” бе изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан към Международната космическа станция и малко по-късно се разби на земята в района на Алтай.

Това е петото неуспешно изстрелване на космически апарат от Русия от общо 33 началото на годината, отбелязва агенция Интерфакс. Предвид проблемите, премиерът Владимир Путин уволни през април предишния директор на “Роскосмос” Анатолий Перминов.

Тези неуспехи идват на фона на помпозното отбелязване на 50-годишнината от първия полет на човек в космоса - съветския космонавт Юрий Гагарин.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване