12/23/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се върнат ли японците да живеят край АЕЦ “Фукушима-1″?

Франс прес

Медицински персонал проверява майка с дете за радиация в селото Кавамата, префектура Фукушима. Снимки: ЕПА/АП/БТА

След като обяви края на втория етап за стабилизиране на авариралата АЕЦ “Фукушима-1″, японското правителство ще преразгледа периметъра за достъп, за да позволи постепенно завръщане на населението, когато това стане възможно. “Вторият етап приключи, ще разгледаме проблема със забранената зона”, заяви японският премиер Йошихико Нода.

Малко след аварията във “Фукушима-1″, предизвикана от земетресението и цунамито на 11 март, държавата забрани достъпа в район от 20 км около централата и евакуира няколко по-далечни селища, където радиацията е над 20 милисиверта годишно.

След приключването на острата фаза в атомната централа, благодарение на възстановяването на системите за охлаждане, поддържането на температурите на реакторите под 100 градуса по Целзий и ограничаването на радиоактивните отпадъци, според държавата нивото на радиация в околността повече не се увеличава и изчистването е отчасти възможно в средносрочен план.

Според вече обсъжданите хипотези, властите могат да премахнат през април зоната от 20 км, забранена за достъп и да създадат три нови зони с различен статут в зависимост от нивото на радиоактивност. “Замърсяването много варира и не зависи само от разстоянието, а преди всичко от посоката на ветровете и от дъждовете след аварията”, отбелязва професор Тацухико Кодама, директор на радиоизотопния център в Университета в Токио. “Дори в забранената зона от 20 км има места, където радиоактивността е много слаба и е близка до обичайната международна норма. В тези места предвиждаме хората постепенно да започнат да се завръщат,” уточни професорът.

“Ще го обсъдим много задълбочено с местните власти”, заяви Гоши Хосоно, министър на околната среда, който отговаря за проблемите след аварията. Правителството възнамерява да създаде подготвителна зона за завръщане, където радиацията е между 1 и 20 милисиверта на година. Тази зона ще бъде приоритетно изчистена, за да се доближи възможно най-много до обичайния законен праг от един милисиверт на година.

“Технически е възможно да се намали нивото като се отрежат дървета, като се отстрани част от почвата, тъй като концентрацията е в първите десет сантиметра. Това отнема много дълго време и е много скъпо”, обяснява Кодама. За да може да се живее на тези места, инфраструктурите трябва да се приведат в годност след девет месеца бездействие и щети, предизвикани от земетресението и цунамито.

Трябва да се създаде и ограничена зона за заселване, където радиацията да бъде между 20 и 50 милисиверта на година. Въпросните селища ще бъдат забранени няколко години, но ще започнат да бъдат чистени, за да се намали равнището на радиация под 20 милисиверта на година, което да позволи завръщането на хората.

Третата зона, в която радиацията е над 50 милисиверта на година, е определена като “зона за трудно завръщане”, евфемизъм за необитаем район. Това е преди всичко северозападната ивица в началото на централата, където замърсяването е много голямо. Тя ще остане напълно безлюдна най-малко десет години. Държавата ще предложи на местните жители да откупи на погубените земи. “На някои места, завръщането ще бъде невъзможно. Жителите трябва да бъдат уведомени за това”, съветва Кодама.

Над 80 000 души бяха принудени от правителството да напуснат домовете си, заради аварията във Фукушима, а хиляди други избягаха по собствено желание, но много се надяват да се върнат, въпреки че са наясно колко трудно се изчиства радиоактивното замърсяване. Демонтирането на най-повредените четири реактора в атомната централа ще отнеме около 40 години, смята правителството.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване