12/25/11 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Коя е най-добрата ракия на пазара? Топ 17 - класация на e-vestnik

Шарантските казани във винпром “Черноморско злато” - Поморие. Подобни са на селските казани за ракия. Внесени са още при социализма и в тях години наред са изварявани българските коняци. Сега с тях варят и ракии. Тук идват и от други изби да си изваряват ракиите. Снимка: Иван Бакалов

На пазара има толкова много видове ракии, че потребителят не знае кое си струва парите и кое е най-добро. Всяка година излизат нови и нови марки, старите, вече познати ракии, си сменят етикетите и объркването става още по-голямо.
За да проучи човек всички ракии, трябва да опита поне 50 вида, при това не само по веднъж, защото те си сменят през годините качеството, да сравнява с други и т. н. Това е непостижимо и за период от 1-2 години.

Тази статия и класацията по-долу нямат нищо общо се рекламата. Пишещият тези редове проучва ракиите и производството на алкохол от началото на 90-те години, когато пазарът се изпълни с фалшификати - от имитации на известни ракии до нови марки с претенции, които продаваха за ракия смес от спирт и малко дестилат или направо чист спирт, ароматизиран.
Написаното тук е резултат от дълги наблюдения на производството у нас - и заводско, и домашно. За да мине някой по същия път, трябва доста да си измъчи черния дроб, затова е добре читателят да си спести някои усилия и да провери вече проверени неща, вместо да опитва всички ракии на пазара.
Подборът и оценките тук са лични, но се базират освен на вкусови предпочитания, и на технологии, и събрана информация за производството и производителя на съответната марка.
За всяка от избраните най-добри ракии на пазара съм дал пояснения как се прави, доколкото съм успял да събера информация и да я проверя.

Най-напред, у нас има погрешна масова представа за ракиите, която започва от домашното производство. За повечето хора гроздова означава ракия, направена от остатъка на произведеното домашно вино - изцедено смачкано грозде, залято с вода, после добавена захар и след това ферментиралите джибри са изварени на ракия. Това е масовата домашна гроздова в България. Дори в някои наръчници и справочници как се вари ракия, за гроздовата е описана точно такава суровина. Но това не е истинска ракия, още повече, че масово я варят нескопосно и въпреки това си я пият и се хвалят с нея, че била домашна и т. н.

Истинската гроздова се прави от цяло, неизцедено грозде или от бяло вино, при това не какво да е. В домашни условия такива ракии се правят рядко.
Това не значи автоматично, че купешките ракии са по-хубави. По-скъпите - да. Но повечето по-евтини купешки гроздови на пазара се правят от джибри, остатък от виненото производство, от винена кал и утайки от виното, от стари вина, дори от дефектни вина и др. Преработката на целия този материал е в заводски условия и се получава чисто питие, без вредности (за разлика от домашните), но не с най-добрите вкусови качества.
Повечето уважаващи себе си винарски изби и винпроми, обаче, правят и специални ракии, които са нещо друго. Разбира се, и цената им е друга.
Водоразделът в цената на хубавите, по-точно на истинските ракии, минава по границата 12-14 лв. и нагоре за бутилка 0,7 л. За бутилка 0,5 л цената на истински хубава ракия е от 10 лв. нагоре.

Ако трябва да се оценява по шестобалната система, ракиите под посочените цени варират в оценките от 4,00 надолу до чиста двойка. А топ ракиите са от 5,00 нагоре.

На ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване