12/26/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Далечни светове разкриват огненото бъдеще на Земята

От американската космическа агенция обявиха, че са открили две планети с размерите на Земята, които са били погълнати от своята звезда и въпреки това са оцелели.
След като миналата седмица НАСА съобщи, че космическият апарат „Касини“ е забелязал две подобни на Земята екзопланети, обикалящи около бяло джудже, приличащо на нашето Слънце, сега телескопът „Кеплер“ намери други два космически обекта, които могат да ни дадат представа за огнената съдба, която очаква нашата планета. Тези две планети обикалят около умираща звезда, прехвърлила етапа на червения гигант. Според експертите от НАСА те би трябвало да са били погълнати от своята звезда, когато тя се е разширила и е увеличила първоначалния си размер няколко пъти. Подобна съдба очаква и Земята след около пет милиона години. Слънцето ще се превърне в червен гигант – раздута звезда, която е използвала по-голяма част от наличното си гориво. То ще се разшири дотолкова, че ще погълне Меркурий, Венера, Земята и Марс. Повечето учени смятат, че малка планета като Земята просто би се изпарила, ако прекара милиард години в подобна среда. От НАСА обаче са установили, че KOI 55.01 и KOI 55.02 не само са оцелели при огнения ад, но може и да са помогнали за „гасенето“ на огнената обвивка на звездата.
„С раздуването на звездата погълнатите планети трябва да си пробиват път през горещата й атмосфера, което предизвиква триене, приближаващо планетата към звездата. Това на свой ред помага за елиминирането на звездната атмосфера. При триенето с обвивката на звездата обаче планетите са изгубили своите газообразни и течни слоеве и от тях са останали само части от твърдото им ядро, но все пак те са оцелели“, обяснява Елизабет Грийн от университета на Аризона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване