12/26/11 14:18
(http://radiomilena.com/)

Как да се предпазим от зимни депресии

С настъпването на зимата освен мрачното небе, студът и дъждовните дни, идват и зимните депресии. Медицинското им наименование е фотозависима депресия, отнасяща се към сезонните афективни разстройства, обясни  д-р Люба Павлова, здравен експерт. Депресиите възникват през есента, когато дните се скъсяват, а нощите се удължават. Обичайните симптоми са униние, апатия, постоянно чувство на умора, понижена работоспособност, сънливост, повишен апетит, лошо настроение, повишаване на телесното тегло. Типични са оплакванията за болки в гърба, врата, корема, крайниците, както и постоянно главоболие. Тези симптоми се изразяват най-силно през януари и отшумяват края на май, началото на юни. Сезонните афективни разстройства са по-чести при жени на възраст между 20 и 40 години. „Зимната депресия се обяснява с повишения синтез и секреция на хормона мелатонин, поради намаляването на светлината. Той има значение за синхронизацията на денонощния ритъм на различните органи и системи с редуването на светлината и тъмнината. Благодарение на този хормон човек може да заспива и да има здрав сън. Секрецията му зависи от редуването на светлите и тъмните периоди на денонощието. Активността на синтеза му се повишава около 20 часа, пикът на концентрация се достига към 3 часа призори, след което постепенно се понижава“, обясни още д-р Павлова.
Според специалиста най-доброто средство за лечение е светлината. „Използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чист въздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление“, каза д-р Павлова. Тя посъветва да полагаме повече грижи за себе си. „Правете нещата, които са ви доставяли удоволствие. Нищо, че в момента няма да ви е до тях. Останете активни. Така ще ви е по-трудно да се почувствате зле. Общувайте с близки и приятели, тяхното оптимистично настроение може да ви зарази. Споделете как се чувствате със своите близки и приятели. Използвайте всяка възможност да раздавате на околните любов и доброта – правете им подаръци, помогнете или просто изразете съчувствие. Равнодушието ни към другите прави света сив, пуст и безрадостен. Правете си ежедневно някакви малки подаръци. Хранете се редовно, приемайте повече плодове и зеленчуци, увеличете разходките, независимо от студа, правете физически упражнения. Въздържайте се от алкохол – той е с действието на депресант“, категорична бе д-р Павлова. тя добави, че депресията е сериозно заболяване. „Всеки човек може да се почувсва депресиран. За хората, които са депресивни, най-трудното е да потърсят помощ, но това е първата крачка, за да се почувстват по-добре. Не се колебайте да потърсите услугите на личния си лекар, на психиатър или на психолог, ако симптомите ви продължат повече от две седмици“, съветва още експертът в интервю за Радио Фокус.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване