12/26/11 19:51
(http://www.klassa.bg/)

Китай и Япония започват директна валутна обмяна

Китай и Япония предприеха мерки за укрепване на националните си валути, съобщи ВВС. Двете държави подписаха споразумение за директната валутна обмяна на националните си парични средства. Договорката ще позволи на фирмите при обмяната на юани за йени и обратно да се прескочи междинният момент да се обменя през долара.
Това е поредната стъпка на Китай да увеличи потенциала на юана на международната икономическа арена. Споразумението беше сключено по време на посещението на японския министър-председател Йошихико Нода в Китай след срещата му с премиера на страната Уън Дзябао.„Като се има предвид огромният обем на търговския оборот между двете най-големи азиатски икономики, това споразумение е много по-значимо, отколкото останалите договори, които Китай е подписал с други държави“, заяви Жън Сиенфан от IHS Global Insight, цитирано от „Блумбърг“. Мярката се налага и от нарастващия търговски оборот между Китай и Япония.
Според Японската асоциация за външна търговия търговският оборот през 2010 г. е бил 26,5 трилиона йени (339 млрд. долара). Двете държави се споразумяха още да емитират дълг една на друга. Първоначално беще обявено, че ще се позволи на Японската банка за международно сътрудничество да емитира облигации в юани в Китай. Това беше коментирано като първи по рода си прецедент. Същевременно Япония заяви, че иска да закупи китайски държавни облигации. По този повод японският финансов министър Юн Азуми коментира, че това е знак за диверсифициране на валутните резерви. Той отрече мярката да се предприема основно заради срива на еврото. „Чрез приемането на китайски облигации като част от официалните резерви в чужда валута Япония ги окачествява като инвестиционен актив“, смята Такуджи Окубо от токийския филиал на Societe Generale. „Това би трябвало да насърчи японските частни инвестиции в китайски държавни облигации, както и в облигации, емитирани в други валути на развиващи се азиатски икономики. Китайската централна банка планира създаването на структура за управление на инвестиционни фондове на обща стойност 300 млрд. долара, за да увеличи възвръщаемостта на своите валутни резерви, които са най-големите в света“, съобщи преди празниците Ройтерс. Структурата, чието създаване е било планирано доста преди началото на европейската дългова криза, ще управлява 2 фонда, като единият от тях ще се концентрира в инвестиции в САЩ, а вторият – в Европа. Китай натиска и за ускоряване на преговорите за участие в споразумението за тихоокеанско партньорство, инициирано от САЩ и с участието на Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Целта на споразумението е да се премахнат митата и останалите препятствия пред търговията, услугите и инвестициите между държавите членки, за да бъде стимулиран растежът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване