12/26/11 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Осуетиха нелегален износ на рядък вид папагали

Митнически служители са осуетили нелегален износ на 1750 папагала и 60 морски свинчета през ГКПП - Капитан Андреево, съобщиха вчера от Агенция "Митници“. Птиците и животните пренасяли български граждани, които пътували от Словения за Турция. Сред птиците имало вълнисти папагали, "Корели", "Неразделки" и закриляните от закона „Розела“. Видът „Розела“ е включен в международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове. Екзотичните птичета са транспортирани до Зоологическата градина в София, където са настанени в карантинно помещение, за да се избегне опасността от пренос на заразни болести. Това е втори случай, при който митничари осуетяват трафик на животни през българската граница. Преди седмица служители на Агенция „Митници“ в Капитан Андреево попаднаха на 12 редки птици от вида „Тукан“.
Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа, алармираха вчера от природозащитната организация "Зелени Балкани". Тя се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в света. Всяка година милиони растения и животни се отнемат от дивата природа, за да се задоволи любителското търсене. Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, между 2-5 млн. птици и 10 млн. кожи на влечуги. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляване в естествената им среда. Много видове са изчезнали или са на прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване