12/26/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Превантивна ваксина срещу ХИВ разработиха в Канада

Първата и единствена превантивна ваксина срещу ХИВ получи разрешение да започне клинични изпитания върху хора от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. Тя се основава на цял, генетично модифициран мъртъв вирус, съобщават от университета на Западно Онтарио.
Д-р Чил Йон-кан и екипът му от университета са обединили сили с изследователите на Sumagen Co. Ltd., за да разработят ваксината SAV001, която вече е доказала на предварителните тестове, че стимулира силна реакция на имунната система без странични ефекти. Това е една от малкото ваксини срещу ХИВ, които се разработват по света. Тя може да спаси живота на милиони хора. Над 35 милиона души в момента живеят с болестта, а жертвите досега се изчисляват на 28 милиона. Представител на Sumagen Co. Ltd. заяви, че “компанията е посветила значителни ресурси на този проект от 2005 г. насам и много се радваме, че достигнахме този етап”. От откриването на вируса през 1983 г. фармацевтичните компании и научните институции проведоха множество опити, целящи разработването на ваксина. Други ваксини се концентрираха върху специфичен компонент на ХИВ като антиген или рекомбинантни вируси, носещи гените на ХИВ.
Новата ваксина е уникална с това, че използва цял мъртъв вирус ХИВ-1, както се прави при ваксините срещу хепатит А, детски паралич, бяс и грип. ХИВ-1 е генетично променен, за да не е заразен и да се произвежда в големи количества. Преди да влезе в производство, SAV001 трябва да премине през 3 фази на изпитания върху доброволци. Sumagen Canada вече я е патентовала в над 70 страни по света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване