12/26/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Топ 10 на финансовите гафове през 2011 година

Финансовата 2011 година не беше най-добрата, която сме виждали, както за Уолстрийт, така и за целия финансов свят. Дълговата криза все по-силно увеличаваше мащабите си, а усилията на европейските лидери все още не са успели да дадат големи резултати. На фона на всички несигурности, някои компании преживяха тежка година. Business Insider направи обзор на най-големите гафове в света на бизнеса.
На първо място е фалитът на MF Global. Това е 8-ият най-голям банков фалит в историята на САЩ. Над 1000 души загубиха работата си точно преди Коледа, а хиляди клиенти загубиха парите си. Бившият шеф на финансовата институция Джон Корзин напусна веднага след подаването на заявлението за фалит. По време на разпита му пред държавна комисия Корзин нагло не отговори на няколко въпроса, защото не си носел бележките, и заяви, че въпреки че е бил шеф на компанията, нямал информация къде са парите на клиентите.
В Топ три на подредбата е и гафът на Bank of America и въвеждането на такса за дебитни карти. През септември банката обяви, че има намерение да въведе такса от 5 долара на месец (60 долара на година) за клиенти, които пазаруват с дебитните си карти. Това бе посрещнато с голямо недоволство от клиентите. На всичко отгоре идеята съвпадна с началото на движението “Окупирай Уолстрийт” и голяма част от гнева срещу корпорациите бе насочена към банката. Млада 22-годишна жена пък събра над 300 хил. подписа против новата такса. Така банката се отказа от идеята, но пък тихо вдигна някои други такси – като 5 долара за издаване на нова карта, в случай на загуба, и 20 долара за бърза доставка. Сривът на страницата на Bank Of America пък е класиран на 9-о място. Припомняме, че през октомври втората най-голяма банка в САЩ имаше серия проблеми със страницата си. Клиентите не можеха да си влязат в сметките с дни, а когато работеше, сайтът беше бавен.
На трето място попада скандалът с UBS. Припомняме, че през септември банката обяви, че е загубила 2.3 млрд. долара в неоторизирани сделки, извършени от неин служител в Лондон. За това бе обвинен 31-годишният трейдър Куеку Адоболи. Най-големият срам за трезора обаче бе, че тя дори не разбрала за загубите сама, наложило се самият престъпник да им каже.
В първата петица попада и скандалът с търговия с вътрешна информация с Радж Раджаратнам. Шефът на Galleon бе обвинен в конспирация и измама с ценни книжа и бе осъден на 11 години затвор за организиране на най-голямата схема за търговия с вътрешна информация в света. Така на Радж му се наложи да се премести от луксозен апартамент в Манхатън в затвор в Масачузетс. На пето място изданието поставя Джон Полсън, който купи Sino-Forest. Милиардерът купи китайската компания Sino-Forest, като обяви, че се е интересувал от нея от 2007 година. Полсън стана най-големият акционер в нея с 34.7 млн. акции. През юли компанията бе обявена в измами и цената на акциите се срина. Твърдеше се, че Полсън е изгубил около 500 млн. долара в сделката. Първоначално той защити фирмата, но после продаде дела си в нея.
На шесто място според Business Insider e втора тримесечна загуба в историята на Goldman Sachs. Банката обяви загуба от 64 цента на акция, при очаквания на анализатори за 11 цента на акция. В класацията Goldman Sachs попада и на 10-а позиция с решението си да се разсърди на “Окупирай Уолстрийт”. През октомври банката оттегли две свои дарения от по 5000 долара за благотворителна вечеря, след като разбраха, че сред бенефициентите на вечерята е движението.
Сред финансовите гафове се нарежда и грешката на S&P. Рейтинговата агенция през ноември по погрешка написа на уебсайта си, че намалява рейтинга на Франция. Обявлението остана на сайта час и половина, докато щатските пазари бяха все още отворени. Пробивът на базата с лични данни на Citi също попада в подредбата. През юни хакери влязоха в личните данни на стотици хиляди клиенти на Citibank. Те откраднаха имената им, номерата на сметките, телефоните и адресите им.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване