12/26/11 19:05
(http://www.klassa.bg/)

Фирмата за хранителни добавки GNC е с най-успешно IPO през тази година

Първата половина на годината бе много силна за пазара на първичните публични предлагания /IPO/, но впоследствие несигурността и притесненията около глобалната икономика забавиха развитието в сектора. Общо 125 компании направиха своя дебют на фондовите пазари от началото на годината до сега, съобщава Си Ен Би Си. През 2010 г. IPO-та са били 153, през 2009 г. - 63, а преди началото на финансовата криза броят им е бил 214.
Изданието класира най-добрите и най-неуспешните първични предлагания през 2011 г. Въпреки че технологичният и енергийният сектор държат 57% от сделките тази година, според експертите най-успешното IPO е на компaнията за търговия на дребно с хранителни добавки GNC. Продавачът на витамини, билкови добавки и спортни продукти за първи път заяви, че планира първично публично предлагане през септември миналата година, а дебютът бе през април тази година. В началото на търговията с акциите на компанията цената бе 16 долара, а в момента стойността й се е покачила с близо 75 на сто.
Според подредбата второто най-добре представящо се IPO е на Tesoro Logistics. Дъщерното дружество на петролната рафинерия Tesoro се занимава със софтуери за сигурност и от началото на предлагането цената му е скочила с 55 на сто. В челната тройка попада още фирмата за защита на данни Imperva. Акциите на компанията са скочили с 51% от старта им през ноември. В Топ 10 попадат още Tangoe, LinkedIn, Thermon Group и други.
В графата за най-неуспешни IPO-та през тази година първо място заема FriendFinder Networks, компанията издател на Penthouse. След поредица от фалстартове собственикът на списанието Penthouse и над 20 уебсайта със съдържание за възрастни най-накрая през май излезна на борсата Nasdaq. При старта на търговията си от FriendFinder Networks очакваха да наберат 50 млн. долара от първичното публично предлагане на 5 млн. акции (на цена от 10 долара за брой). В момента обаче цената на книжата се е сринала с близо 94%.
Специализираното дружество за финансиране Imperial Holdings е второто най-зле представило се тази година. Фирмата стартира своето IPO в началото на февруари и досега е изгубила близо 83 на сто от началата си стойност от 10.75 долара за акция. В Топ три попада и Kips Bay Medical, чиято цена е паднала с 80% от началото на ноември до сега.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване