12/26/11 19:02
(http://www.klassa.bg/)

"Хъбъл" откри следи от елементи на живота на Плутон

Космическият телескоп „Хъбъл“ засече на Плутон следи от сложни въглеводородни молекули, които са били от жизненоважно значение за първите форми на живот, зародили се на Земята, съобщи „Дейли телеграф“.
Ултравиолетовият спектроскоп COS (Cosmic Origins Spectroscope) на телескопа „Хъбъл“ е открил мощен „абсорбатор“ на UV светлина на скалистата замръзнала повърхност на планетата джудже. Това според учените е индикация, че на смятания до 2006 г. за деветата планета в Слънчевата система Плутон има въглеводороди. Тези молекули може да са създадени от взаимодействието между слънчевата светлина или космическите лъчи с метана, въглеродния моноксид и азота, които се намират в леда на повърхността на планетата джудже. Учените смятат, че наличието на тези вещества може да обясни червения оттенък на космическото тяло. „Това е вълнуващо откритие. Въглеводородите на Плутон може да са причината за червеникавия му цвят“, каза Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас.
Учените са засекли и доказателства за промени в атмосферата на Плутон, като са били забелязани разлики в ултравиолетовия спектър в сравнение с измерванията, направени от „Хъбъл“ през 90-те години. Това може да се дължи на промени в налягането в атмосферата или пък на факта, че са изследвани различни терени. „Откритието, което направихме с помощта на „Хъбъл“, ни напомня, че можем да очакваме още по-вълнуващи разкрития за еволюцията на състава и повърхността на Плутон, след като космическият апарат „Ню хърайзънс“ пристигне на планетата джудже през 2015 г.“, каза още Стърн.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване