12/27/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Алжир настоява за криминализиране на колониализма

Министърът на ветераните в Алжир Мохамад Шариф Абас заяви, че настояването за криминализиране на колониализма е "законно искане на алжирския народ, което ще остане, докато Франция не поеме официално своята отговорност", съобщи АФП.
"Това искане на народа е повече от легитимно и дълг към паметта на мъчениците във войната за независимост от Франция (1954-1962 г.)", подчерта Абас, като изрази разочарование от липсата на мобилизация в Алжир по този въпрос.
Проектозакон за криминализиране на френския колониализъм е внесен в парламента през февруари 2010 г., но и до днес не е приет поради "дипломатически и правни съображения", каза председателят на алжирското Национално събрание Абделазиз Зиари.
Реакцията на Алжир идва след обвиненията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че Франция е извършвала геноцид по време на колониалното управление на Алжир. Това стана, след като Париж прие закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид.
В същото време френската депутатка Валери Боайе, която е автор на законопроекта за арменския геноцид, внесе жалба в полицията след получени заплахи от протурски активисти и няколко хакерски атаки срещу нейния уебсайт. На Боайе и семейството й вече е осигурена охрана, съобщи съветник на френския вътрешен министър Клод Геан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване