12/27/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Ефектът „Монти“ се изпари още преди началото на трудната 2012 г.

Меденият месец на Марио Монти с пазарите приключи, след като доходността по италианските облигации отново се приближи към 7-те процента поради опасенията, че правителството му може да изпита разочарования на търговете на суверенни дългови книжа за 440 млрд. евро през следващата година.
Само пет седмици след като пое властта Монти прокара през парламента спешен пакет за закърпване на бюджета на стойност 30 млрд. евро, за да намали разходите по заемните средства. Инвеститорите обаче реагираха на одобрението, като повишиха доходността по 10-годишните италиански облигации с 12 базисни пункта до 6,91%, близо до 7-те процента, които принудиха Гърция, Ирландия и Португалия да поискат спасителна помощ. Малко по-късно лихвите достигнаха 6,94%.
„Ефектът „Монти“ вече е калкулиран в цената и мисля, че все още има време за солидна порция разочарование през следващата година“, казва Лекс ван Дам, който управлява инвестиции за $500 млн. в Hampstead Capital LLC в Лондон.
Лихвата, която инвеститорите поискаха за 10-годишните италиански облигации, удариха исторически рекорд за ерата на еврото от 7,48% на 9 ноември една седмица преди Монти да поеме премиерския пост от Силвио Берлускони и три месеца след като Европейската централна банка започна да се намесва в подкрепа на облигациите. Лихвата падна до 6,26% на 6 декември, когато инвеститорите решиха временно да приветстват бившия еврокомисар Марио Монти, преди отново да покачат лихвите през следващата седмица, когато се оказа, че лидерите на ЕС трудно постигат съгласие за изхода от дълговата криза.
„Ако искаме да преодолеем дълговата криза, трябва да се постараем да върнем доверието на всички в нашата платежоспособност, заяви Монти пред сенаторите. Важно е италианците да купуват правителствени облигации, чиито лихви са много високи. Трябва да имаме доверие в себе си.“

Ключ към оцеляването

Министерството на финансите ще продаде 179-дневни дългови книжа на стойност 9 млрд. евро и облигации с нулева лихва и падеж през 2013 г. на стойност 2,5 млрд. евро на 28 декември. На следващия ден е търгът на още четири различни вида облигации, включително 10-годишните.
Италия е третата по големина икономика в еврозоната и втората най-задлъжняла след Гърция, така че именно тя може би държи ключа към оцеляването на еврото. Италия трябва да изплати дълг за около 53 млрд. евро през първото тримесечие, а общият размер на достигналия падеж дълг в региона е 157 млрд. евро по данни на швейцарската UBS. Страната, която е натрупала дълг на стойност 1,9 трлн. евро, дължи лихвени плащания за 3,2 млрд. евро, изчислени според средната петгодишна доходност от последните три месеца.
„Парадоксалното е, че единственият механизъм за управление, с който Монти разполага, е слабостта на италианския правителствен дълг, казва Никола Маринели, който управлява активи за $153 млн. в Glendevon King Asset Management в Лондон. Колкото повече се качват лихвите и колкото по-реална е опасността от провал на дълговите аукциони, толкова по-голям шанс има той да убеди партиите да подкрепят правителството в парламента.“
Монти повтори пред Сената, че следващите му приоритети са промените на строгото трудово законодателство и реорганизирането на социалната система.
„Пазарите определено смятат, че структурните реформи са по-важни от бюджетните мерки, казва Стивън Люис, главен икономист на Monument Securities Ltd. в Лондон. Тъй като тези структурни реформи ще попречат на доста лобистки групи и заинтересовани организации, Монти ще се сблъска с твърда съпротива, изразена в улични демонстрации, подкрепени от политиците, които защитават тези интереси.“
Програмата на Монти включва промени в пенсионната система, увеличение на данъците, включително на жилищния данък. Тези мерки може да потопят Италия в по-дълбока рецесия от онази, която правителството прогнозира, че ще започне през настоящото тримесечие.
Националният статистически институт Istat съобщи, че икономиката се е свила с 0,2% през третото тримесечие спрямо второто, когато отбеляза ръст от 0,3%. Правителството прогнозира отрицателен ръст през последното тримесечие на годината, 0,6-процентен ръст за цялата 2011 г. и спад от 0,4% през следващата година.

Гарантиране на облигации

Бюджетният пакет, който подготвя трети цикъл на съкращения от юни месец насам, предвижда и правила, които да позволят на банките да използват облигации, гарантирани от италианската държава, като допълнителни гаранции за получаване на заеми от Европейската централна банка. Банки като UniCredit и Intesa Sanpaolo миналата седмица са емитирали правителствено гарантирани облигации на стойност 40 млрд. евро, твърдят запознати източници.
„Според мен фактът, че Италия в по-малка или по-голяма степен застава зад банковата си система, значи, че рейтинговите агенции ще са още по-безмилостни към суверенния й рейтинг“, посочва Ван Дам.
На 5 декември Standard & Poor’s постави рейтингите на 15 държави от еврозоната под наблюдение с перспектива за понижение. Сред наблюдаваните са и шестте евространи с най-високия ААА рейтинг. Рейтингът на Италия бе свален от големите агенции тази есен, като първа беше S&P, която през септември го понижи с една степен до А с аргумента за перспективите за слаб икономически растеж.
Пакетът на Монти, чиято цел е да балансира бюджета до 2013 г., ще отпише 0,5% от БВП през следващите две години, като същевременно намали публичния дълг, обясни управителят на Bank of Italy Игнасио Виско пред парламента на 9 декември. Част от тежестта върху забавящия се ръст може да бъде компенсирана, ако разходите по заемните средства намалеят, добави банкерът.
Програмата бе одобрена само ден след като представителите на Международния валутен фонд приключиха посещението си в Рим в рамките на програмата за наблюдение. МВФ съобщи, че екипът ще се върне в Рим следващия месец.
„Ръководената от МВФ техническа мисия в началото на януари крие известни рискове, тъй като има вероятност присъствието й да бъде разтълкувано неправилно, казва Томас Костерг от Standard Chartered Bank в Лондон. В крайна сметка посланието е, че Италия просто е твърде голяма, за да фалира, и твърде голяма, за да бъде спасена, така че ЕЦБ няма друг избор, освен да си позволи по-гъвкава позиция относно суверенния й дълг.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване