12/28/11 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Аню Ангелов, министър на отбраната: Върнахме фокуса върху бойните способности на армията

Най-същественото ни постижение през тази година е, че върнахме фокуса върху бойните способности на армията - подготовка, модернизация, участие в мисии и операции. Проведохме много учения - с 34 процента повече от миналата година. Сред тях имаше и такива, които не са били провеждани от доста време. В „Съюзна сила 2011“ на Корен се включиха над 1400 военнослужещи от Сухопътни войски и 500 единици техника. В BREEZE - CERTEX участваха 15 кораба на България, Турция, Румъния, НАТО и 800 военнослужещи. В "Есен
2011" на Шабла участваха и сръбски части ПВО. За първи път на територията на България се проведе и учението на Силите за специални операции - Jackal Stone 2011.
Колкото и странно да звучи на фона на бюджетни ограничения и финансова криза - до голяма степен изминалата година мина и под знака на модернизацията на БА. Приключихме успешно проектите за модернизация на ВВС със самолетите C-27J „Спартан“ и хеликоптерите „Кугър“; получихме трите хеликоптера „Пантер“ за флота и въведохме брегова радиолокационна система за контрол и охрана на морската граница „Екран“. За нуждите на Сухопътни войски получихме нова техника по договора с „Даймлер Крайслер“ и сега разполагаме с 335 нови бронирани машини и автомобилна техника. В резултат на успешните преговори с компаниите успяхме да предоговорим контрактите на практика без загуби за българската страна и да насочим средства към поддръжката на новата техника.

Стабилизирахме системата

Мога да кажа, че успяхме да стабилизираме системата в ресурсно отношение и да разплатим натрупаните задължения. Очаквам в края на настоящата година преходните ни задължения за 2012 г. да бъдат в рамките на допустимото от Закона за бюджета и те главно се отнасят до стари неразплатени услуги от Военномедицинска академия.
Не трябва да забравяме, че през тази година изпълнихме нормално ротациите и обезпечихме контингентите ни в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, както и успяхме да подготвим и изпратим за участие фрегатата „Дръзки“ в операцията на НАТО „Обединен защитник“ в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Понеже идва краят на годината и всеки прави равносметка - в много класации Арабската пролет беше определена като най-знаковото събитие за годината. Хубаво е да си дадем сметка, че България успя да подготви в изключително кратки срокове и да изпрати своя фрегата в операцията на НАТО, която патрулира в продължение на месец, и то във важен за хода на операцията момент.
И именно затова казвам, че през тази година върнахме фокуса върху същинските и присъщи за Българската армия приоритети.

Ние сме институцията с най-висок рейтинг

Неслучайно според последните изследвания БА е институцията с най-висок рейтинг - хората виждат, че нашите военнослужещи водят ежедневна подготовка, че дават ценен принос в операции навън, и то с висок риск, и че помагат на населението при бедствия, пожари, медицинска евакуация. Мисля, че през тази година направихме труда на военнослужещия много по-видим и достоен за уважение.
Той беше оценен и от хората, на които армията помогна при гасенето на 12 пожара, възникнали в различни населени места, от населението в Сливенско, Ямболско и Варненско, на което помогнахме в лошите метеорологични условия, и от тези, на които бе оказана медицинска помощ с полети на ВВС.
Като при всяка равносметка мога да посоча и някои дейности, с които не се справихме, както искахме. Изостанахме с някои от процедурите по закупуване и доставки, с освобождаването от ненужни имоти, имущество, въоръжение и техника. Успяхме да заделим пари за утилизация само на 1300 тона излишни боеприпаси. Предвид отпуснатия бюджет за отбрана през 2012 г., ще се стремим да сме „по-комерсиални“ догодина и да реализираме печалба от тези дейности.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване