12/28/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Вежди Рашидов призова археолозите по места да работят по-бързо

Регионалните исторически музеи трябва да работят "по-оперативно и по-стегнато", препоръча вчера министърът на културата Вежди Рашидов. Съветът му е във връзка с дискутираната напоследък тема за това, че с проучванията си археолози бавят строителството на магистрали. Упрекът идва от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и стана обществено достояние, след като на сайта на правителството бе публикувана стенограмата от заседанието му на 21 декември. На заседанието Вежди Рашидов подкрепя колежката си, но вчера уточни позицията си. Според министъра на културата, не става въпрос за това да няма археологически проучвания при строеж на магистрали, а че бавната работа по тях и това, че не са започнали, означава губене на европейски средства.
“Именно за това говорим – да се намери една форма на по-експедитивна работа и, разбира се, че е задължително да има проучвания. Никой не е казал, че трябва през просото да се върви, но трябва и да се работи”, обясни Вежди Рашидов. По думите му, общинските ръководства също трябва да имат ангажименти към начина на работа на културните институции в своите градове и окръзи.
Ден по-рано в Русе министърът на културата защити и идеята си за преминаване на Археологическия музей при БАН към културното министерство. Според Вежди Рашидов това е логичен ход, който ще е от полза и за специалистите, работещи в този музей.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване