12/28/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Обама е с рекордна подкрепа през последните шест месеца

За първи път от лятото досега американците, които одобряват дейността на президента Барак Обама, са повече от онези, които не го харесват, сочат данните на последното проучване на Gallup, проведено в периода между 21 и 23 декември, съобщи Ройтерс.
Според допитването 47% подкрепят работата на държавния глава, а 45% не я одобряват. Подкрепата за президента се е повишила с 6% повече в сравнение с предишното проучване на Gallup от 16-18 декември. Подобряването на имиджа на Обама е отражение на острия спор между президента и републиканците за удължаване на срока за намалените социални вноски, които внасят около 160 милиона американци и които се равняват на около 40 долара върху заплатата за два месеца, припомня Ройтерс. Републиканците в Камарата на представителите се отказаха от тези планове, след като тяхната собствена партия в Сената лобира за консенсус с Обама по въпроса, смятан за сигурен трън в очите на гласоподавателите преди президентския вот през ноември.
В същото време нападките в лагера на републиканците преди въпрешнопартийния вот в Айова на 3 януари продължават. Само за 24 часа един от основните претенденти за републиканската номинация за президентските избори - Нют Гингрич, отправи атаки към двамата си основни опоненти Мит Ромни и Рон Пол, съобщи АП. Атаките му срещу останалите републикански кандидати продължават да се изострят със спадането на подкрепата за него преди изборите в щата, коментира агенцията.
В интервю за Си Ен Ен Гингрич обвини Мит Ромни, че не е имал достатъчно кураж да застане зад предизборните клипове, насочени срещу него, които се излъчват в Айова от няколко седмици, и обяви, че не би гласувал за Рон Пол, ако конгресменът от Тексас спечели номинацията на републиканците, тъй като възгледите му са „изцяло несъвместими с тези на всеки един свестен американец“. Веднага след това обаче пред поддръжници в Дайърсвил, Айова, Гингрич категорично обяви, че няма да води негативна кампания.
Мит Ромни от своя страна прескочи вътрешнопартийните нападки и директно атакува президента във вторник вечерта в Айова. Бившият губернатор на Масачузетс, който изглеждаше оптимистично настроен на фона на съживяващата се подкрепа за него в щата и в цялата страна, обеща да „спаси душата на Америка“ от Барак Обама, който по думите му е предал САЩ. „Вие имахте своя шанс. Видяхме резултата. Сега, господин президент, е нашето време“, обяви Ромни. По време на своята реч той многократно се разграничи от сегашния държавен глава, а не от републиканските съперници, които дори не спомена. „Президентът Обама каза, че иска да трансформира фундаментално Америка. Аз не искам да трансформирам Америка. Искам да възстановя основополагащите принципи, които направиха Америка велика“, каза още Ромни.
Въпреки че все още изостава след Рон Пол за вота в Айова, Ромни няколко пъти през последните дни изрази увереност, че ще спечели изборите в щата. Гингрич, чиято подкрепа в Айова според едно от проучванията се е сринала от 31% на 15% само за две седмици, определи позицията му като „надменна“. Въпреки активната кампания на Гингрич през последните дни преди вота в Айова, която включваше 22 спирки в щата, явно неговите нападки са убедили много от републиканските поддръжници, които не бяха решили за кого да гласуват, да се ориентират към опонентите му, коментира изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване