12/28/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Опозицията разтърси Путин, но се нуждае от стратегия

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Фрагментираната опозиция в Русия успя да разтърси Владимир Путин с масови протести, но трябва да консолидира своите редици и да изгради ясна стратегия, за да се противопостави на неговата хватка върху властта, посочват анализатори.

Путин планира да спечели отново старото си място в Кремъл на президентските избори през март 2012 година и окураженото, но едва зараждащо се движение срещу неговото управление, има само два месеца, за да излезе с ясен план за действие.

„Опозицията показа своя професионализъм, възможности и готовността си да организира протестни акции”, казва Лилия Шевцова, политически анализатор от московския център „Карнеги”. „Но ако говорим за стратегия, способност за консолидиране и представяне на реалистични искания, то няма време. Съдбата на бъдещата протестна вълна ще зависи от това”, отбелязва Шевцова.

В рамките на две седмици опозиционните лидери успяха да организират два мащабни митинга – десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Москва в най-голямата проява на недоволство след постсъветския хаос в началото на 90-те години на миналия век.

Но лидерите на опозицията са с крайно различно политическо минало – от борец срещу корупцията и известен писател на детективски истории, до либерален бивш министър на финансите.

35-годишният Алексей Навални, известен блогър, който стана един от лидерите на опозицията, обеща, че един милион души ще се включат в следващата протестна акция. Все още обаче не е съгласувано кога ще се проведе акцията. Някои от лидерите настояват за митинг преди изборите през март, а други едва след гласуването.

Навални - харизматичният адвокат с изсечено лице, който намекна за желанието си да се изправи срещу Путин на президентските избори, посочи, че основната цел на протестите е провеждането на свободни и честни избори.
„Чрез мирен протест, чрез организирането на хората, чрез координация и чрез обединяване на всички и всичко”, каза той, като добави, че няма нищо против Путин отново да е президент, но само ако спечели на честни избори.

Един от знаците за разделение между ръководството е фактът, че едва 22% от участниците в последния протест в събота са посочили, че биха гласували за Навалний за президент. Лидерът на партията „Яблоко” Григорий Явлински го следва с 21%, докато Алексей Кудрин, бившият либерален финансов министър, когото Путин нарича част от своя екип, получава подкрепата на едва 13%, сочат данните от проучване на независимия център „Левада”.

Анализатори отбелязват, че опозиционното движение вече е направило най-важната първа стъпка в обединението си срещу Путин и изработването на ясна стратегия ще бъде следващата логична стъпка. „Те са вече обединени. Путин ги обедини. Напрежението ще се увеличава докато Путин не си тръгне”, казва Юрий Коргунюк, анализатор от „Индем”.

Сергей Белановски, социолог от Центъра за стратегически изследвания, коментира, че осмивайки опозицията, Путин я е предизвикал. „Той разбуни кошера с осите. Ако бях на негово място, не бих ги провокирал. Хаосът ще се увеличава. Практически ще стане невъзможно да се спре всичко това”, посочва Белановски.

Наблюдатели отбелязват, че дори протестите близо до стените на Кремъл да утихнат, недоволството от сегашните власти може да ескалира в социални вълнения в цялата страна. „Това, което се случва сега в Москва, ще се случва в цяла Русия до две години. Протестите ще ескалират, но ще придобият нови форми”, казва независимият политически анализатор Дмитрий Орешкин.

Опасността за Кремъл не е изчезнала. Държавната телевизия отрази протестите, като по този начин бе нарушено дългогодишното табу за директни критики срещу Путин – жест, смятан за отваряне на клапата на обществената сигурност.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу предупреди, че протестите може да приключат с улични сблъсъци, подобно на случилото се през 1993 година. „Няма нищо по-плашещо от хаоса”, каза министърът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване