12/28/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Строителството на "Горна Арда" може да започне след 2 години

През 2014 г. се очаква да започне строителството на хидроенергийната каскада „Горна Арда“, каза вчера изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов. По думите му още през следващия месец трябва да се реши въпросът колко язовира точно да бъдат построени и дали каскадата ще може да работи и като ПАВЕЦ. През следващите две години пък се очаква да се извърши оценката за въздействие на околната среда. НЕК в момента е собственик на 30% от ХЕК „Горна Арда“, а останалите 70 на сто са на австрийската компания ЕВН. Тя закупи дела на турската компания „Джейлан холдинг“, а след вдигане на капитала стана и мажоритарен акционер в проекта. През миналата година от австрийското дружество заявиха, че очакват каскадата да бъде с мощност от 170 мвт и строителството й да струва около 400 млн. евро.
До няколко седмици се очаква НЕК и BNP Paribas да сключат споразумение за „подобряване на параметрите по кредита“, взет за строителството на АЕЦ „Белене“, каза още Андонов. Ако това не се случи, общественият доставчик ще трябва изплаща заема от 250 млн. евро от май догодина. За развитието на проекта „Белене“ в момента се очаква Българският енергиен холдинг да получи пазарното проучване, направено от консултанта HSBC, обясни вчера заместник енергийният министър Делян Добрев. По думите му до края на януари документът трябва да бъде представен.
За строителството на втора атомна пък все още се разглеждат вариантите за фиксирана цена или договаряне на ескалационни индекси. Няма сближаване и по предложенията за цена на проекта, заяви Андонов. Последното българско искане бе АЕЦ „Белене“ да струва 5 млрд. евро, а руснаците настояваха цената му да бъде 6,29 млрд. евро. Андонов добави, че руската страна не се е съгласила арбитражните дела между НЕК и „Атомстройекспорт“ за втора атомна да се водят само в съда в Париж, и затова ще се водят и в Женева.
От НЕК очакват да завършат 2011 г. с печалба от близо 70 млн. лв. преди облагане с данъци, като намалението й се обясняват с факта, че ВЕЦ-овете са произвели по-малко ток заради сушата през последните месеци. С последните количества валежи обаче производството от водните централи ще се подобри, прогнозира още Андонов. 80% от печалбата на дружеството ще бъде внесена като дивидент в БЕХ. Компанията е свила и износа на ток през тази година до 420 мвт. През 2010 г. износът на НЕК е бил 950 мвт. Компанията е направила 170 млн. лв. инвестиции в електроразпределителната мрежа през тази година, а през следващата планира да вложи 220 млн. лв. С този темп на инвестиции до 2-3 години очаквам да бъде разрешен и въпросът с проблемите при присъединяване на вятърните паркове в Североизточна България, коментира Андонов. НЕК е разсрочила за следващата година и 70 млн. лв. дълг към АЕЦ „Козлодуй“. В момента компанията погасява заеми за около 950 млн. евро.
НЕК ще поиска от ДКЕВР увеличение на цената на тока на едро с 4,5% в средата на регулаторния период. Причината е, че компанията в момента продава на загуба на регулирания пазар от 4 лв./мвтч. Ще поискаме това от регулатора, защото е увеличена цената на тока, произвеждан от когенерациите на топлофикациите. А и към енергосистемата бяха включени нови мощности на зелена енергия, както и ТЕЦ „Брикел“, обясни Андонов. По думите му ДКЕВР трябва да използва механизма, използван при „Булгаргаз“, за компенсиране на загубите на НЕК. За дружеството няма да бъде фатално, ако не получи увеличението, но на компанията й е необходим стабилен паричен поток, обясни Андонов. От компанията вече се подготвят за разделянето на Електроенергийния системен оператор от неговата структура. За да протече процедурата гладко, в момента БЕХ избира консултант, който да каже по-какъв начин да се извърши отделянето на мрежата и да се предоговорят заемите на НЕК, които са обезпечени с далекопроводите. Консултантът вероятно ще бъде избран до началото на февруари догодина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване