12/28/11 10:11
(http://e-vestnik.bg/)

Цеко Минев и ГЕРБ върнаха София 50 години назад - Витоша е недостъпна

Уродливото лице на българския капитализъм - насила пълнят курорта Банско

Спортният министър Свилен Нейков (вляво) и босът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и председател на българската федерация по ски. Снимка: Булфото

Витоша е затворена за скиори. За пръв път от повече от половин век в планината не могат да се карат ски, няма работещи лифтове и влекове. Скиорите трябва да се качват пеш и да се пускат по девствен сняг, както това са правили през 50-те години.
Същевременно общината е закрила и автобусната линия до Златните мостове и ред почивни станции, хижи и влекове там също са недостъпни, дори за ходещи туристи, не само за скиори. Спирането на рейсовете до Златните мостове е в угода пак на „Витоша ски”, което насочва скиорите към техните скъпи писти „Витошко лале” и др. А сега никакви лифтове не работят, за да се насочат софиянци към закъсалото Банско. Сега и обикновен турист трябва да се изкачва пеш от последните спирки в София през снеговете.

Нагъл рекет. Цекоминевци искат да издоят туристите, да напълнят Банско с повече хора. Там се печели от хотели, освен от писти като в София. И хотелите са го закъсали, не могат да си платят кредитите на Първа инвестиционна банка, която на практика е собственик на повечето от тях.
Нека всеки пресметне - колко деца в най-големия български град няма да отидат нито веднъж на ски тази година. На колко хора здравето ще бъде ощетено. Колко хора ще останат без работа.
И колцина ще се бръкнат да идат на скъп курорт като Банско?
До това положение докара София Цеко Минев - шеф на Първа инвестиционна банка, председател на българската федерация по ски и неофициален собственик на фирмите-монополисти на скипистите на Витоша и в Банско („Витоша ски” и „Юлен”). В ръководствата и на двете дружества се мяркат едни и същи хора, те са регистрирани като офшорни, което прикрива собствениците, но зад всичките им проекти седи банката на Цеко Минев, който неслучайно е избран за председател на федерацията по ски.
И като такъв сега иска от държавата и ще получи 4 млн. лева за 4 старта за Световната купа по ски в Банско. Това е курортът, който е почти изцяло собственост на неговата Първа инвестиционна банка, чийто рейтинг неотдавна беше намален от кредитните агенции. Тоест - държавата ще дава пари, за да напълни неговия курорт и писти.

Цеко Минев е уродливото лице на българския капитализъм. Той не прави продукт, който да продава и да печели от него, а завзема и рекетира. Като част от рекета са спрените лифтове на Витоша тази зима.

Защо спряха лифтовете?

„Витоша ски” обяви, че не може да пусне лифтовете, заради недостатъци в Закона за горите, поправен от ГЕРБ. Той не позволявал да се разпореждат с територията под лифтовете и пистите, не можел да почисти просеките под лифтовете и т. н.
На специална среща с представители на фирмата зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов, шефът на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева и шефът на комисията по местно самоуправление Любен Татарски (бивш кмет на Разлог, подкрепящ ски-туризма), обявиха, че няма законови пречки „Витоша ски” да пусне лифтовете. Но нейните представители казаха, че според „изискването на новия закон за горите всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут”, а те не могат да кандидатстват за сервитут, „заради липсата на одобрен подробен устройствен план”.
Това е техният неодобрен план, който беше върнат от екоминистерството заради множество нарушения. „Витоша ски” всъщност пробутва план, с който иска ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване