12/28/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

"Южен поток" ще минава през турски води

Турция и Русия са се споразумели за предоставяне на окончателно разрешение за строителството на газопровода "Южен поток", съобщи вчера „Ройтерс“, позовавайки се на представители на турското правителство. Договорката е била постигната в началото на седмицата при разговори между турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и представители на руската "Газпром". Йълдъз е на посещение в Москва, програмата му включва и среща с руския вицепремиер Игор Сечин.
Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев обяви, че Русия няма да се откаже от газопровода „Южен поток“, предаде РИА „Новости“. Думите му идват ден след изявлението на президента на концерна Алексей Милер, че съдбата на съоръжението ще зависи от това дали "Газпром" ще придобие контрол върху украинската транзитна система. От „Газпром“ добавиха, че очакват нетната им печалба за 2011 г. да бъде с 25% по-висока от миналогодишната и да достигне 40 млрд. долара.
Изпълнителният директор на компанията Андрей Круглов обясни, че очаква за догодина доставките на газ за Европа да се увеличат до 164 млрд. куб. метра спрямо сегашните около 152 млрд. куб. м, при това на по-високи цени заради поскъпването на петрола.
Междувременно федералната антимонополна служба на Русия глоби "Газпром нефт" с почти 1 млрд. рубли, предаде „ИТАР-ТАСС“. Нефтената компания е злоупотребила с доминиращото си положение, като е наложила монополно високи цени на дизеловото гориво и керосина в края на 2010 г. и началото на 2011 г.
Азербайджан пък планира да построи тръбопроводи, които да доставят природен газ до границите на ЕС. Газопроводът „Набуко“ или по-малки транзитни проекти ще бъдат избрани от операторите на находището „Шах Дениз", за да доставят газ до границата на Турция с ЕС, заяви президентът на държавната петролна компания ГНКАР Ровнак Абдулаев, цитиран от портал „Европа“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване