12/29/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Зетят на Хуан Карлос отива на съд по обвинения в корупция

В разгара на икономическата криза, налегнала Европа, испанското кралско семейство бе замесено в грандиозен скандал. Зетят на крал Хуан Карлос - Инаки Урдангарин, получи призовка да се яви пред съда в Палма де Майорка на 6 февруари като заподозрян за участие в корупционна схема, съобщи Би Би Си. Бившият хандбалист и съпруг на кралската дъщеря Кристина е разследван за злоупотреба с публични средства, предоставени за ползване от управлявана от него фондация.
Според публикации в испански медии, цитирани от АП, Урдангарин е източил част от парите, поверени на дружеството му за меценатство "Институт Ноон" от властите във Валенсия и Балеарските острови. Средствата - около 6 млн. евро, били предназначени за организиране на спортни събития, но били пренасочвани към компании, управлявани от кралския зет. Злоупотребите са извършвани в периода 2004 - 2006 г., когато той е бил начело на дружеството с идеална цел. Следствени по случая са и представители на държавната администрация на Балеарските острови, предава Асошиейтед прес.
43-годишният херцог на Палма отрича всички обвинения, но въпреки това поднесе извиненията си за евентуално причинени "вреди". "Уважаваме решението на съдиите", гласи единственият и лаконичен коментар на кралското семейство по повод новината за изпратената до зет им призовка.
Преди седмици говорител на Урдангарин заяви, че той се е съгласил с решението на двореца да не взима участие в никакви официални мероприятия до приключване на разследването срещу него.
Бившият спортист сключи брак с инфантата Кристина през 1997 г. От 2009 г. насам двойката и четирите им деца живеят във Вашингтон, където Урдангарин работи за испанската телекомуникационна компания Telefonica. В разгара на скандала испанското кралско семейство реши да обяви доходите си за 2011 г. Оказа се, че крал Хуан Карлос е спечелил 292 752 евро, а синът му принц Фелипе около половината от тази сума. Кралица София, принцеса Летиция и инфантите Елена и Кристина пък са получили общо 375 000 евро.
Кралската фамилия заяви, че разкрива информацията за средствата, с които разполага, в името на прозрачността.



Замразяват минималната заплата в Испания


Правителството на новия испански премиер Мариано Рахой планира да замрази минималната работна заплата в страната за цялата 2012 г. Това обявиха членове на един от най-големите синдикати ССОО, цитирани от "Блумбърг". Това се случва за първи път от три десетилетия насам. ССОО получили писмо от Министерството на труда, в което властите съобщават за решението си. Очаква се то да бъде официално обявено днес. "Ограничаването на потреблението няма да помогне на страната ни да се пребори с кризата", категорични са синдикатите. Минималното възнаграждение в Испания в момента възлиза на 641,40 евро на месец или 21,38 евро на ден. За последно то бе увеличено от социалистите с 1, 3 на сто.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване