12/30/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Годината на юмрука

Блумбърг бизнесуик

В исторически план няма за какво толкова да сме гневни. От 1981 година делът на живеещите в крайна бедност в развиващия се свят е намалял от 50% на под 20% според ООН. Детската смъртност е спаднала навсякъде, броят на момичетата в училищата се е увеличил. Терористите и тираните получиха заслуженото си възмездие с ритмична закономерност. Шансовете да умреш във война никога не са били по-минимални. През 2011 година се роди 7-милиардният човек в свят, който е по-богат, по-здрав и по-безопасен от когато и да било преди.

Това обаче не предпази голяма част от планетата от открити бунтове. Вълненията, които преминаха от Кайро до Калифорния и пак обратно бяха свързани не от общ враг, а от общо чувство. Трябваше да предвидим (макар малцина да го сториха), че гневът ще избухне в Близкия изток - регион, който е едновременно с най-младото население и с най-малко свобода. Кой обаче предвиждаше тълпите, протестиращи по Бродуей с плакати “Да превърнем Уолстрийт в площад Тахрир?”

Това, което отличава гнева през последните 12 месеца бе неговата всеобхватност, степента и интензивността, с които изразите на недоволство се разпространиха из планетата. Последният подобен изблик на човешката сила през 1989 година промени Европа, но спря на границите й. През 2011 година нестабилността стана заразна. Протестите подчертаха пропастта между постиженията на тази ера и чувството, поне у развития свят, че сме на ръба на скалата, набираме скорост преди унизително карикатурно падане.

В САЩ финансовата криза, която роди Голямата рецесия сега е Дългият спад. През 2011 година икономиката нарасна с над 2%, а безработицата е малко под 9 процента. Щатът Мичигън създаде повече нови работни места, отколкото за 10 години благодарение на възраждащата се автомобилна промишленост. Само че едва 58,5 % от населението може да каже, че работи на печалба. Преди десетилетие процентът бе 65. Както отбелязва пред “Венити феър” носителят на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц: “По време на депресията за последен път в американската история безработицата надхвърляше 8 % четири години след началото на рецесията.”

Американците могат да намерят успокоение в това, че Европа, която препуска към рецесията и евентуалния паричен провал, е дори в по-лоша форма, като изключим, че евентуален срив на еврото през 2012 година би предизвикал и опустошение на американската финансова система.
Годината бе добра за бизнеса, водещ хроника на залеза на Запада и изгряването на звездата на останалия свят.

“Това бяхме ние,” заглавието на една от много книги в този нов поджанр, улавя отчаянието на американския елит. (Авторите Томас Л. Фрийдман и Майкъл Манделбаум заеха фразата от самия Барак Обама.) Нефункциониращ Конгрес и загубата на великия иноватор Стив Джобс помрачиха допълнително перспективите на САЩ. Но дори т. нар. страни от групата БРИК - обект на фетишизъм за тези, които поставят растежа над всички останали добродетели, изглежда изчерпват чудесата си.

Неуспехът на Индия да се справи с инфлацията и корупцията, а също така задният ход, който правителството даде по въпроса чуждестранни търговски вериги да получат разрешение да отварят свои магазини в страната, породиха съмнения сред инвеститорите и доведе до забавяне на растежа. Мнозина очакват икономическият растеж на Китай, който покрива 40% от световния растеж от 2008 година, да спадне под 8% през 2012 година спрямо 9,3 % през 2011 година.

Слабото потребителско търсене, спадащите цени на имотите и надигащата се хищническа сянка на банковата система увеличиха опасенията от твърдо кацане. Не е чудно, че Пекин реагира нервно на обществения натиск за по-прозрачно и по-отчетно управление. Миналата година е имало 180 000 т. нар. масови инциденти срещу местните и национални власти в Китай, според правителствения Изследователски център за социални противоречия, което навежда на мисълта, че страната може да не ...

Публикувана на 12/30/11 22:40 http://e-vestnik.bg/13534/godinata-na-yumruka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване