12/30/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Путин обеща честни избори, но ЦИК измисли как да ослепи камерите

Путин гласува. Снимка: официален сайт

Владимир Путин обеща на хората в Русия новогодишен подарък - честни президентски избори през 2012 г. Във връзка с протестите в страната срещу измами по време на парламентарните избори от 4 декември, спечелени от управляващата партия “Единна Русия”, Путин призова за диалог без екстремизъм. Според него, опозицията в Русия трябва да има единна платформа, посочва “Росийская газета”.

Според Путин, засега няма особен смисъл да се говори с опозицията в Русия, докато тя не формулира обща позиция, уточнява “Московский комсомолец”. Премиерът обаче тутакси “уби” възможността за нормален диалог със забележката, че “опозицията не е обременена с конкретна дейност”, “винаги иска невъзможното, а после най-често не изпълнява нищо”, коментира вестникът.

Путин подметна шеговито, че и на него му се ще някой път да се влее в опозиционните редици. В този контекст обещанието за Нова година да подари на хората в Русия честни президентски избори също изглеждаше малко несериозно, добавя “Московский комсомолец”.

Руската ЦИК измисли как да избегне видеоизлъчването от преброяването на гласовете по време на президентските избори, пише изданието в друг материал. Предложението за поставяне на камери във всички пунктове - близо 95 000, дойде от Владимир Путин по време на диалог с руските граждани в пряк телевизионен ефир на 15 декември.

Планира се на 4 март 2012 г. във всяка секция да се монтират по две камери, за да може всеки потребител на Интернет да следи какво предават. Най-интересното обаче няма да бъде показано, твърди всекидневникът под заглавие “На камерите ще им вържат очите”.

Едната камера ще показва според него масите, където се раздават бюлетини, втората - урните за гласуване, а после - “теоретично”, унищожаването на неизползваните бюлетини и броенето на гласовете. Кабинките няма да бъдат снимани, за да се спази тайната на волеизявлението.

Най-интересният момент обаче е обявената от ЦИК техническа пауза след 20.00 ч. местно време, смята вестникът. “По странно съвпадение” тя ще съвпадне с момента, когато недобросъвестни членове на комисиите гласуват вместо неявилите се избиратели, пояснява “Московский комсомолец”. “Независимая газета” коментира обещанието на Путин за честни президентски избори с констатацията, че в руски съдилища са внесени стотици искове да бъдат анулирани парламентарните избори през 2011 г., съобщи Би Би Си.

Путин е довел дотам законодателството в Русия, че по принцип е невъзможно да постигнеш отмяна на изборните резултати по правен път, отбелязва депутатът Вадим Соловьов, шеф на юридическата служба на руската компартия, цитиран във вестника. Според Соловьов, няма физическа възможност да се обжалват резултатите от десетки хиляди изборни секции, освен това съдилищата крайно рядко анулират изборни резултати дори от една секция.

Комунистите смятат да поискат от Върховния съд на Русия да анулира изборите поради съвкупност от нарушения. Вадим Соловьов предлага законодателни промени, според които делата за съвкупност от нарушения общо за всички секции да бъдат гледани от Конституционния съд.
До момента комунистите и извънпарламентарната партия “Яблоко” са подали близо 250 иска в районни съдилища. Повечето молби още се гледат, но нито една от вече разгледаните не е удовлетворена.

Комунистите и партия “Справедливо дело”, неуспяла да влезе в парламента, са подали и почти хиляда жалби до прокуратурата, вътрешното министерство и федералното следствие. Останалата част от парламентарната опозиция - “Справедлива Русия” и либералдемократите, не представиха статистически данни и заявиха, че подават искове в най-проблемните региони, добавя “Независимая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване