01/02/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Авиокомпаниите пестят 1 млрд. евро от обединяване на европейското небе

Обединяването на европейското небе ще намали разходите на авиокомпаниите с около 1 млрд. евро на година, сочат данните на Международната организация за въздушен транспорт (ИАТА), публикувани на сайта на организацията. Оптимизацията на аеронавигационната мрежа ще намали изхвърления въглероден диоксид със 140 хил. тона годишно. Планира се капацитетът на пистите да бъде увеличен с около 20 на сто, а маршрутите да бъдат съкратени с приблизително 40%. Парите ще бъдат спестени както от намаляването на експлоатационните разходи, така и от оптимизацията на административните звена, които са заети с управление на въздушния трафик.
Инвестицията в изпълнението на проекта се предвижда да бъде около 2,1 млрд. евро. Програмата за единно европейско небе е разработена през 2008 г. и предвижда три фази. През първата трябва да се разработят мастер планове от еврозвеното, което отговаря за обединението. Тази фаза вече е завършена. Втората включва планирането на икономическите показатели и разработването на план за работа. Тя приключва през 2013 година. Фактическата реализация ще започне от 2014 г., а трябва да завърши през 2020 г.
ИАТА прогнозира, че скъсяването на маршрутите ще доведе до намаляване на неефективно използваното гориво от 12% на 9 на сто, а закъсненията на полетите ще се ограничат до около 1,2 минути. Очаква се и средната цена на билетите да намалее. В момента тя е около 800 евро, а прогнозите са да падне до 630 евро. Инвестициите на авиокомпаниите в обновяване на флота между 2013 г. и 2017 г. вероятно ще са около 9-10 млрд. евро.
Общата печалба на европейските авиокомпании е около 800 млн. евро, което е спад от 1,2% от планираното в началото на миналата година, отчитат от ИАТА.
Приходите на превозвачите през 2011 г са близо 6 млрд. евро. Организацията прогнозира, че печалбата на авиокомпаниите догодина ще е около 3 млрд. евро. За миналата година обаче при европейските авиопревозвачи рентабилността остава ниска, въпреки че оперират в един от най-бързоразвиващите се региони по отношение на трафика. По информация на организацията, ако се оправдаят очакванията на икономистите за нова рецесия в еврозоната, световната авиация може да загуби над 7 млрд. евро през 2012 г.



Печалбата на превозвачите от Азиатско-Тихоокеанския регион е най-голяма
Авиокомпаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион отчитат най-голяма абсолютна печалба на регионално равнище, отчитат от Международната организация за въздушен транспорт (ИАТА). Очакваната печалба за региона е 3,3 млрд. долара, като тя надвишава първоначалните очаквания от около 800 млн. долара близо 4 пъти. В Япония компаниите от сектора все още изпитват последиците от земетресението и вълните цунами през март, но пазарът в Китай отчита подобрение, а това формира очаквания за печалба.
Добри резултати отчитат и северноамериканските превозвачи. При тях се отчита ръст на заетите места, което повишава рентабилността им до 2 млрд. долара, като прогнозите в началото на 2011 г. са били за 1,5 млрд. долара. По данни на ИАТА икономиката на САЩ е нараснала с по-бързи темпове спрямо тази на Европа.
Превозвачи от Близкия изток се очаква да отчетат печалба от 400 млн. долара при първоначална прогноза за 800 млн. долара. Една от причините за понижените прогнози са увеличените разходи за гориво. Подобни са данните и за превозвачите от Латинска Америка. По данни на ИАТА печалбите на авиокомпаниите тук ще са около 200 млн. долара вместо планираните близо 600 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване