01/02/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Боян Чуков: Ирак девет години по-късно - разпадът неизбежен?

Рано сутринта на 18 декември м.г. последните въоръжени формирования на САЩ напуснаха Ирак. Остават на място 16 000 охранители и „дипломати”. Около 50 000 щатски военни ще бъдат предислоцирани в Кувейт с цел да „наглеждат” и в случай на необходимост да се намесят в „неправилното” развитие на иракската „демокрация”.
Какво оставят американците след близо девет години военно присъствие в Междуречието? Преди всичко прави впечатление броят на човешките жертви след 2003 година, когато „коалицията на желаещите” начело със САЩ окупира Ирак. През октомври 2006 г. сп. „Лансет“ определи на близо 655 000 жертвите, дадени от иракското население. Около 2 000 000 са иракчаните, които са напуснали своята страна и са поели пътя на бежанците.
САЩ загубиха в Ирак за тези девет години 4500 военнослужещи, а над 30 000 са ранените. От тях 30% страдат от тежки психически разстройства. Военната окупация на Междуречието струва на Вашингтон над 1 трилион долара и 32 млрд. долара разходи за обслужване на ветераните от войната.

Страната е оставена в частни ръце

Тук обаче е необходимо да се обърне внимание на следния изключително важен факт. В Ирак отдавна са се настанили около 400 частни военни компании (ЧВК). Някои от тях са световноизвестни - Hulliburton, Blackwater, DynCorp, Logicon, MPRI, Bechtel, Erinis и много други. Сумарно персоналът им е над 200 000 служители. Тази цифра надхвърля броя на редовната американска армия, включително и по време на разгара на сраженията в Ирак. Накратко, страната е оставена в частни ръце. Последните ще се заемат с охраната предимно на въглеводородните находища в Ирак и тръгващите от тях нефтени и газопроводи.
Още американските войски не са напуснали Междуречието, а в страната вече се наблюдава изключително остра политическа криза. Ирак бе изкуствено създадена държава през 1921 година от англичаните. Формулата бе класическа - разделяй и владей. Тя се състои от три „съшити с бели конци” и враждуващи помежду си части. Северен Ирак - кюрди, Южен Ирак - араби шиити, и Централен Ирак - араби сунити. В разгарящия се конфликт между шиити и сунити прозира сблъсъкът между Иран и Саудитска Арабия. Съвсем наскоро премиерът на Ирак Нури Малики (шиит) разпореди да бъде издадена заповед за арест на вицепрезидента на страната Тарик Хашими (сунит) и поиска парламентът да гласува вот на недоверие към вицепремиера Салех Мутлак (сунит). Очевидно е, че шиити и сунити водят между себе си война на живот и смърт. Иракските кюрди засега наблюдават и се опитват да монополизират град Киркук, като го наричат „кюрдски Ерусалим”. В околностите на този голям населен пункт се намират огромни залежи на нефт. Именно тези залежи са и единствените, с които може да разполага общността на иракските сунити. Последните в момента са преследвани под предлог, че са „баасисти” и привърженици на Саддам Хюсеин. Може да се добави и фактът, че шиитите също не са склонни да предоставят без бой „нефтения” Киркук на кюрдите.
На 22 декември миналата година в Багдад бе извършен кървав терористичен акт. В различни квартали на града избухнаха 16 взрива. Бяха убити 69 човека и ранени 170. Не е сложно да се проследи в кървавия хаос противопоставянето между шиити и сунити. Последователите на имам Али (шиитите) методично заемат ключови позиции в столицата на страната. Сунитите от своя страна защитават своето наследство в Багдад от времената на Саддам Хюсеин. В действителност „експортната демокрация” тип made in USA в Ирак се проваля с гръм и трясък. Страната върви стремглаво към разпадане по етнорелигиозен признак. Ако това се случи, Иран ще вземе под свой контрол Южен Ирак, населен предимно с шиити. Сближаването между Техеран и Багдад може да се превърне в сериозен контрабаланс на нефтените монархии в Залива, като ОАЕ и Саудитска Арабия.
Актуалните събития в Ирак са явен признак за предстоящи сътресения в региона. Предотвратяването на нова война в Междуречието е приоритетна задача на международната общност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване