01/02/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Дания ще бъде “мост” начело на ЕС

ДПА

Дания ще се стреми да служи като “мост”, след като поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС на 1 януари. Тя е втората страна извън еврозоната, която ще ръководи блока в момент на напрежение там заради дълговата криза. Дания е член на ЕС от 1973 г., но гласоподавателите в населяваната от 5,5 милиона души страна два пъти вече се обявиха против замяна на кроната. Дания и Великобритания са единствените членки на ЕС, които не са правно задължени да въведат еврото, тъй като са си издействали изключения от договора.

Неотдавнашно социологическо проучване, поръчано от Данске банк, показа, че датската съпротива срещу въвеждане на еврото остава силна, като 71 на сто от анкетираните са се определили като противници на единната валута. “Това е последица от продължаващата дългова криза”, посочи главният икономист на Данске банк Стеен Бокиан пред ДПА. “В момента Дания е дори в състояние да има по-нисък лихвен процент от Германия.”

Напоследък се предприемат стъпки за засилване на интеграцията в 17-членната еврозона за избягване на бъдещи кризи, като страните извън зоната също са поканени да се присъединят към новия фискален пакт. Великобритания предизвика повдигане на вежди в Брюксел, като веднага отказа участие. Дания реагира като други страни извън еврозоната, които отбелязаха, че техните парламенти ще трябва да обсъдят въпроса.

Дипломати казаха, че Дания може да не използва единната валута, но икономиката й е тясно обвързана с еврото. Копенхаген “не си прави никакви илюзии”, че е “напълно независим”, посочи един дипломат в Брюксел. Нещо повече, Дания се надява да служи като мост между членовете на еврозоната и страните извън нея, каза неотдавна в Брюксел датският министър на европейските въпроси Николай Вамен.

Има въпроси обаче колко влияние ще може тя да упражнява, след като “Файненшъл таймс” съобщи, че френският президент Никола Саркози отрязал премиерката Хеле Торнинг-Шмит на последната среща на върха на ЕС с думите: “Вие сте аутсайдер, при това малък, и сте нова. Не ви искаме мнението.”

Клонящата наляво коалиция на Торнинг-Шмит, която дойде на власт през октомври, се старае да не предприема действия, които да доведат до референдум в страната, отчасти защото партиите са вътрешно разединени. Докато социалдемократите на министър-председателката и социалните либерали са проевропейски, социалистическата народна партия е по-скептична. Парламентарният поддръжник на коалицията, крайнолявата партия Единна листа е дори още повече - неин водещ член призова за референдум по въпроса дали Дания трябва да се присъедини към фискалния пакт.

Датската конституция предвижда организиране на всенародно допитване, ако правен анализ установи, че суверенитетът се прехвърля от Дания към ЕС. Но изключенията от договора за Дания, които се отнасят също до отбраната, правните и вътрешните работи, може да й помогнат да мине за “неутрална” и незастъпваща се за собствен дневен ред, смята Петер Недергор, преподавател по политически науки в университета в Копенхаген.

Доминирането на кризата с еврото може да се окаже по-голямото предизвикателство, прогнозират дипломати, отбелязвайки, че например ще бъде трудно “да се фокусира вниманието” към чудовището, наближаващо хоризонта на ЕС - бюджета за 2014-2020 г. Недергаард, който изследва проблемите на ЕС от 25 години, изрази пред ДПА мнение, че работата по бюджета едва ли ще бъде завършена през датското председателство заради френските президентски избори - Франция има голям дял в бюджета.

Дания е била досега шест пъти председател на ЕС - последния път през 2002 г. Оттогава блокът се промени значително, най-забележимо като мащаби: сега се състои от 27 страни след приключването на преговорите за присъединяване с 10 нови членове през последното датско председателство.

Лисабонският договор от 2009 г. създаде също нови институции, включително Европейски съвет и негов постоянен председател (в момента Херман ван Ромпой), който отне правомощия от ротационния председател. Недергор очаква сегашният шестмесечен ...

Публикувана на 01/02/12 22:15 http://e-vestnik.bg/13532/daniya-shte-bade-most-nachelo-na-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване