01/02/12 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Дания ще се опита да задържи Великобритания в ЕС

Парламентът, министерствата, кметствата и други обществени сгради в Дания издигнаха европейския флаг, докато страната празнува поемането на ротационното председателство на ЕС за седми път, според сайта на датското председателство. Копенхаген ще постави акцента върху европейското сътрудничество, “от което гражданите и предприятията извличат полза всеки ден”, отбеляза министърът по европейските въпроси Николай Вамен. В новогодишното си обръщение премиерът Хеле Торнинг-Шмид, цитирана от „Евронюз“, подчерта, че е решена да води 27-те страни - членки на ЕС, към консенсус за решаване на кризата в еврозоната и да предотврати разделение между 17-те страни от еврозоната и 10-те страни извън нея.
Въпреки че самата Дания не е въвела еврото, тя е една от деветте страни извън еврозоната, които приеха създаването на нов европейски договор за фискална отговорност, целящ да се преодолее кризата. Само Лондон се обяви против. Копенхаген ще се постарае да избегне появата на прекомерни различия между ЕС и Великобритания, докато общността се бори с дълговата криза, подчертава Ройтерс. Професор Нилс Тигесен от Университета в Копенхаген, участвал в комисията, създала еврото, смята, че Дания ще работи с Германия, “за да задържи британците”. Неговата страна не е решила да въведе еврото, но “за разлика от британците се държим, сякаш вече сме го направили”.
Председателят на ЕК Жозе Барозу обеща, че страните, които не са въвели еврото, няма да бъдат подлагани на същите санкции, като членовете на еврозоната, ако не изпълняват икономическите критерии. Според Петер Недергаард, професор по политически науки от Университета на Копенхаген, истинският въпрос е какво страната му може да направи за кризата – а то не е много. Основните въпроси, включително създаването на договора за фискална отговорност, не са в ръцете на датското председателство. Торнинг-Шмид обаче даде да се разбере, че Копенхаген ще иска да играе важна роля при създаването на договора, който засяга и бъдещето на Дания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване