01/02/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Журналистка описа дивите места

„Пътеводител на дивите места“ излезе със знака на издателство „Жанет-45” . Авторите Оля Стоянова и Живко Джаков  пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години и в него събират на едно място истории и фотографии от водопади, скални църкви, римски пътища и стари крепости, изоставени села и каньони, скални светилища и върхове.  „Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път - на приятели. Вече петнайсет години ги търсим умишлено”, твърди Оля Стоянова. Родена е  през 1977 г. в София. Журналист, автор на пет книги . Завършила е Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и след това специалност културология.  Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски. Има куп награди за поезия, проза и журналистика.
Живко Джаков е роден през 1972 г. в София. Фотограф, графичен дизайнер и планински спасител.  Двамата са семейство и имат три деца.
„Идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково,  в долината на каньона Шегава или в село Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи. Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред. Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп ,  качвали сме стопаджии, спали сме на палатка къде ли не, понякога и без палатка, край пътя, живели сме на връх Мургаш три години, защото един от нас работеше там, носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп, а преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина, фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите. Самият живот създава подобни книги”, пишат Оля Стоянова и Живко Джаков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване