01/02/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Интелектуалци: Има православие - има България

Църквата не е от този свят, но е в този свят, за да показва пътя на Истината и Живота и да дава духовна опора на всички, които са в нея, а и на тези, които са извън нея. Онези, които искат да уязвят нейните архиереи и да ги принизят в очите на народа, искат разрушаването на последната и най-важна нравствена и духовна опора на българския народ. Ние помним пророческите думи на приснопаметния митрополит Климент Търновски (Васил Друмев): „Има православие, има България!“
Очевидно е, че набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура. Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защитават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството.
Целта е ясна – лесно се управлява стадо, чиито духовни пастири са разпилени или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската православна църква. През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно православието.
Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя. Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания. Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните.
Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания.
Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим.
Без Българската православна църква българският народ и българската държава нямат бъдеще.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване