01/02/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Мит Ромни е на път да спечели историческа двойна победа

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни води в предизборните проучвания преди днешния вот в Айова за излъчване на кандидат-президент от Републиканската партия, съобщи „Дейли телеграф“. Подобна е и прогнозата за Ню Хемпшир, където е следващият вътрешнопартиен вот на 10 януари.
Ако Ромни спечели, той ще стане първият републикански кандидат в 35-годишната история на съвременната система на първични избори, който побеждава и в двата щата. Анализаторите признават, че подобен сценарий на практика ще сложи край на надпреварата още на първата седмица от гласуването.
Социологическото проучване, публикувано в неделя в „Де Мойн реджистър“, предвижда подкрепа от 25% за Ромни. Конгресменът от Тексас Рон Пол остава на второ място с 22%. Бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм се изкачи до трета позиция с 15%, като популярността му продължава да расте. Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, който миналия месец се очертаваше като фаворит сред републиканците, вече е четвърти с 12%. Губернаторът на Тексас Рик Пери има подкрепата на 11% от участвалите в проучването, а Мишел Бахман от Минесота е със 7%. Мит Ромни изпревари по популярност и Обама, като в края на декември бившият губернатор на Масачузетс водеше пред президента с 6%. Само седмица по-рано Ромни изоставаше от Обама с 3%.
Мит Ромни и Рик Санторъм се съюзиха в нападките си срещу Обама по въпроса за заплахата от Иран, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Ромни обвини президента, че не е наложил по-строги санкции срещу Техеран заради ядрената му програма. „Искам хората в тази страна да разберат, че той не само се провали у дома, но се провали и срещу най-голямата заплаха, пред която сме изправени, и която идва от Иран“, обяви Ромни в неделя в Айова. По-рано същия ден Рик Санторъм стигна още по-далече и каза, че ако стане президент, ще разреши бомбардировки срещу ядрени обекти на ислямската република, ако Техеран не допусне международни инспектори. По-рано Санторъм дори сравни иранското правителство с лидерите на „Ал Кайда“ и отбеляза, че Вашингтон не трябва да се ограничава само с дипломатически мерки за разрешаването на иранския ядрен въпрос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване