01/02/12 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Първите дела пристигат в специализираната прокуратура днес

Първите дела срещу организираната престъпност постъпват в спецпрокуратурата от днес, съобщиха от новото звено пред „Класа“. По план от днес трябва да започне работа и двуинстанционният Специализиран наказателен съд.
В специализираните наказателна и апелативна прокуратура се очакват над 400 дела, като 80 вече са приключени от окръжните прокуратури и трябва да тръгнат директно в съдебна зала. Около 350 пък са все още незавършените разследвания, които ще да бъдат пренасочени към спецзвената. По делата ще работят 13 обвинители на първа инстанция и девет на втора, като вероятно ще се иска увеличаване на бройките.
Специализираният съд и обвинение бяха създадени по идея на управляващите с цел в тях да се гледат делата срещу организираната престъпност, като пране на пари, трафик на наркотици и др.
Опозицията се обяви против предложението и определи спецсъда като „извънреден“ и „партиен“. След това депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд. В крайна сметка КС допусна създаването му, но отпадна текстът за задължително явяване на адвокати и вещи лица в спецсъда, без значение дали са били призовани по дело в друг съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване